Domaine André Rieffel, Pinot Gris Hagel 2019 (v/6stk)

Med inspiration fra André Ostertag og Patrick Meyer (grundlæggeren af den såkaldte nye bølge (Père de la Nouvelle Vague) og den ene af de 4 mytiske musketerer (Les Quatre Mousquetaires)), omfavner Lucas Rieffel sammen med vennerne og bysbørnene Catherine Riss og Jean-Pierre Rietsch naturvinsbevægelsen i Alsace, og begaver os med en kollektion, som ikke lige sådan lader sig sætte i bås. Slet ikke fordi Lucas Rieffel de senere år er begyndt at eksperimentere med modning i ældre fade frem for i rustfrit stål, hvilket i kombination med den meget beherskede svovlanvendelse har trukket vinenes profil i en lidt moden retning. Her gælder det Lucas Rieffels Pinot Gris fra familiens parceller på Hagel-marken, der ligger vis-a-vis Mittelbergheims berømte Grand Cru Zotzenberg og nyder godt af den samme mergel og kalksten i undergrunden, som holder på fugten og dermed hjælper vinstokkene sikkert gennem de tørre perioder. Høsten er manuel, og druerne transporteres den korte vej frem til kælderen i Mittelbergheim i 30 kilos plastkasser. Her sker der en soignering af klaserne forud for et langsomt helklasepres hvorefter mosten får lov til at sætte sig i nogle dage inden den fyldes på brugte Bourgognefade og forvandles til vin uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol. Herefter hviler vinen sur Lie i 12 måneder eller indtil Lucas Rieffel finder, at den er klar til at møde flasken uden klaring eller filtrering. Dette er altså ikke blot vin fra økologiske druer, men også vin uden tilsat sukker og/eller syre, uden tilsatte enzymer og med så beskeden svovltilsætning, at den lander i naturvinsfamilien. En smuk allerede let gylden udtryksfuld Pinot Gris med frydefulde aromaer af moden pære, fersken og citrus, der svæver hen over en underskov af svampe og honning. Mild og fyldig, men også med en lille mineralitet og et lille subtilt syrebid til sidst, som sørger for, at det hele ikke bliver (for) overdådigt.

192,95 kr

Andre kiggede også på

Domaine de Bila-Haut, Roussillon Les Vignes De Bila-Haut Blanc 2020 (v/6stk)

En dejlig mellemfyldig mildt blomstrende og alligevel forfriskende hvidvin med strejf af kvæde og melon inden først bitterfriske noter fra moden grape og citron og siden også en salt næsten røget mineralitet tager førertrøjen på. Hvis du går rund med en idé om at de franske hvidvine fra den sydlige del af Middelhavskysten savner vitalitet vil denne hvide Roussillon være en artig overraskelse.

Domaine Mann, French Beaches Femme Fatale 2 NV (v/6stk)

Dette er en af de blomster vi har plukket I den franske natur vins entusiast og ambassadør Christophe Kaczmareks have. Via forskellige brands - herunder “French Beaches” - har han de seneste år lanceret en stribe ukonventionelle, ja man kunne måske kalde dem eventyrlystne vine, som har gjort ham til lidt af et ikon blandt dem, der hylder naturlige vine med ingen eller minimal tilsætning af svovl.Christophe Kaczmarek ejer ingen vinmarker og har heller ingen planer om at blive vinmager. Han er ”bare” en iværksætter som har alle de franske vinproducerende regioner som sin legeplads, og i samarbejde med unge vinproducenter, som alle hylder minimal manipulation, fremtryller han hvert år en stribe forskellige vine.Han hylder diversiteten og har det helt fint med, at nogle af vinene blot bliver produceret en enkelt gang og dermed forbliver en sommerflirt for dem, som nåede at smage dem. Men Christophe har også etableret nære venskaber med nogle af producenterne og det har betydet, at vi nu begynder at se nye årgange af nogle af de mest succesrige projektet.Et af dem er denne Femme Fatale 2, hvor vi bliver draget af en kysseklar mund, der angiveligt skulle tilhøre kæresten til den unge vigneron Sébastien Mann fra i Alsace, som efter han er vendt hjem til gården får lov til at lege og provokere med en del af frugten fra familiens flere end 40 økologisk og biodynamiske parceller omkring den vidunderlige middelalderby Eguisheim.Vinen tilhører den såkaldte Equinox Range, hvor man bestræber sig på at sammenstikke den endelige cuvée enten ved forårets eller efterårets jævndøgn. Den første Femme Fatale var ren Gewürztraminer, der udelukkende blev forvandlet til vin i stål, men her i Take 2 er der tale om samtidig høst af Pinot Gris, Traminer og Sylvaner (et såkaldt fieldblend) fra i gennemsnit 50 år gamle vinstokke på et enkelt lieu-dit kaldet Ortel lige nedenfor Grand Cru Pfersigberg.Høsten er manuel med en soignering af klaserne oppe i vinmarken og nede på vingården fjernes 60% af stilkene inden der gæres uden fremmede gærstammer i 3 uger med skaller og kerner som var der tale om en rødvin. Herefter presses vinen inden den får lov til at modne 6 måneder i brugte fade frem mod en aftapning, der sker uden klaring og filtrering og med meget behersket tilsætning af svovl.Resultatet er en diset orange vin med en herlig aromatiske og rigt nuanceret profil. Blomstrende med prikkende noter af appelsinskaller, tørrede figner og søde krydderier til næsen, som leder frem til fin fylde og storartet saftighed i munden. Rund, insisterende på den der ”jeg er sgu’ min egen” måde.

Domaine des Aubuisieres, Vouvray Sec Cuvee de Silex 2021 (v/6stk)

Bernard Fouquet er en mester, og hvis han havde spillet skak, ville vi kalde ham en stormester. Lige siden vi svingede forbi for første gang for snart 20 år siden, har han leveret med usvigelig sikkerhed og levet op til sit eget mantra om, at der ikke findes dårlige årgange. Han indrømmer gerne at hvert eneste år byder på større eller mindre udfordringer, men hvis vinbonden bare er flittig ude i vinmarken og ikke alt for grådig i kælderen, vil det ifølge Bernard Fouquet altid være muligt at skabe stimulerende vine.I 2019 hvor det blev ekstremt varmt og tørt i juli var tricket nok engang at lade lidt flere blade blive på vinstokkene og det sammen med det frodige bunddække af græs og blomster sørgede for at druerne ikke blev forbrændte og ikke tørrede ud og i den sidste uge af september kunne Bernard Fouquet og hans team høste rigelige mængder smukt modnede druer uden spor af råd og med en fin aromatisk kompleksitet.Cuvée Silex er skabt på et sammenstik af frugt fra de mest flint og kiselholdige parceller. Høsten er overvejende manuel og fremme på vingården er det obligatorisk med en soignering af klaserne inden de havner i den pneumatisk presse. Efter presningen får mosten lov til at sætte sig under kulsyre tryk (for at undgå oxidation og for at reducere den senere tilsætning svovl) i 3-5 dage hvorefter gæringen i rustfrit stål og cement forløber ved bare 18-20 grader hvorefter vinen modner 8 måneder på bærmen frem mod aftapningen på flaske i april måned.Som altid en herlig Vouvray som nok er Sec, men qua en lille restsødme - som balanceres vidunderligt af flot frisk syre og mineralitet - slet ikke er knastør. I stedet flot defineret rigt blomstrende frugt såvel i næsen som munden afført af hvide ferskner, kvæder og moden citron. Blød, cremet, livlig og frisk med en lang og kompleks eftersmag. Svært vanedannende!Nyd den som aperitif, til fisk og skaldyr med og uden sauce eller sammen med modne gedeoste fra Loire.

Zind-Humbrecht, Pinot Gris Rotenberg 2018

En af de mest komplette og lagringsværdige vine på Pinot Gris kommer fra denne mark: Druens vægt og rundhed i symbiose med fast struktur, fin syre, lyse blomstertoner, salt og en kompleksitet, der tiltager med lagring; klassevin! Kan udvikle sig i mindst 20 år.Trods den varme sommer er vinen fra den højtliggende mark helt tør. De 5,6 g. restsukker/l. neutraliseres af et højt syreniveau for druen. Vinen har ligget på gærresterne / sur lie i 18 mdr. Der er kun høstet 41 hl./ha. ret små druer med høj koncentration.Rotenberg er på toppen af Grand Cru Hengst sydvest for Wintzenheim by i 350 m.s højde. Skråningen er stejl, 30-40%, med særdeles næringsfattig jordbund af limsten og mergel med et jernindhold så højt, at jorden faktisk har en rødlig tone, deraf marknavnet. ZH har 1,7 ha. hvoraf 1.2 ha. er plantet med 37-årige Pinot Gris vinstokke (2020). Med eksponering mod vest og den store højde, er det en meget langsomt modnende mark, som giver den normalt ret tidligt modnende drue en utrolig struktur og et flot syreniveau her.