Domaine des Aubuisieres, Vouvray Sec Cuvee de Silex 2021 (v/6stk)

Bernard Fouquet er en mester, og hvis han havde spillet skak, ville vi kalde ham en stormester. Lige siden vi svingede forbi for første gang for snart 20 år siden, har han leveret med usvigelig sikkerhed og levet op til sit eget mantra om, at der ikke findes dårlige årgange. Han indrømmer gerne at hvert eneste år byder på større eller mindre udfordringer, men hvis vinbonden bare er flittig ude i vinmarken og ikke alt for grådig i kælderen, vil det ifølge Bernard Fouquet altid være muligt at skabe stimulerende vine. I 2019 hvor det blev ekstremt varmt og tørt i juli var tricket nok engang at lade lidt flere blade blive på vinstokkene og det sammen med det frodige bunddække af græs og blomster sørgede for at druerne ikke blev forbrændte og ikke tørrede ud og i den sidste uge af september kunne Bernard Fouquet og hans team høste rigelige mængder smukt modnede druer uden spor af råd og med en fin aromatisk kompleksitet. Cuvée Silex er skabt på et sammenstik af frugt fra de mest flint og kiselholdige parceller. Høsten er overvejende manuel og fremme på vingården er det obligatorisk med en soignering af klaserne inden de havner i den pneumatisk presse. Efter presningen får mosten lov til at sætte sig under kulsyre tryk (for at undgå oxidation og for at reducere den senere tilsætning svovl) i 3-5 dage hvorefter gæringen i rustfrit stål og cement forløber ved bare 18-20 grader hvorefter vinen modner 8 måneder på bærmen frem mod aftapningen på flaske i april måned. Som altid en herlig Vouvray som nok er Sec, men qua en lille restsødme - som balanceres vidunderligt af flot frisk syre og mineralitet - slet ikke er knastør. I stedet flot defineret rigt blomstrende frugt såvel i næsen som munden afført af hvide ferskner, kvæder og moden citron. Blød, cremet, livlig og frisk med en lang og kompleks eftersmag. Svært vanedannende!Nyd den som aperitif, til fisk og skaldyr med og uden sauce eller sammen med modne gedeoste fra Loire.

131,75 kr

Andre kiggede også på

Domaine Ogereau, Bonnes Blanches Sec 2018

Magtfuld, stimulerende og fuld af ekstrakt. Denne tørre enkeltmarks-Anjou, er ganske enkelt et mesterværk. Uden tvivl den mest fyldige og opulente af Ogereau's Chenin Blanc's, der dog ikke giver slip på den stilistiske elegance. Kraftfuld nuvel, men samtidig fyldt af energi. En vidunderlig sammensmeltning af rigdom, friskhed, syre og raffinement. Duften er næsten ubeskriveligt kompleks, med dybgyldne æbler, honningblomster, abrikoskerner, havvand og ristet mandelmazarin, der forfølges af hyben, Williams Pære og en anelse valnøddebrød.Fyldig, cremet og olieret på tungen, hvortil en elektrisk Chenin-Blanc-syre bragende bryder ind. Gule abrikoser, akaciehonning, mandelsmør og æbleekstrakt, der ledsages af hvide sommerblomster, våde strandsten og hasselnøddecreme. Finalen er tæt, længelevende og smertende intens med højtpulserende frugtsyre og en helt særegen energi. Et skoleeksempel på kraftfuld, lagringsegnet og tør Chenin Blanc, der vil imponere de fleste med smag for stor Bourgogne! Vinen af sammensat af 100% Chenin Blanc fra vinmarken ›Bonnes Blanches› i kommunen Saint Lambert, beliggende på en ganske blid skråning, på den venstre side af floden Layon. Et nord-østligt orienteret skiffer-terroir, karakteriseret ved tunge jordbund med høje andele skiffer og granit, der giver vine med stor fylde, krop og tekstur. Udelukkende økologisk, håndh¢stet og nøje selekteret frugt der, ved ankomst til selve vineriet, presses blidt i de hele klaser. Den malolaktiske omdannelse (omdannelsen af æblesyre til den blødere mælkesyre) indtræffer spontant og det afhænger altså af selve årgangen, om den fuldføres 100% (hvilket den gjorde i 2018 årgangen). Vinen lagrer slutteligt, med fuld bærmekontakt, på et mix. af 400- og 2000-liters fade, i en periode på 12 mdr. Teknikker der tilsammen bidrager med en nøddeagtig kompleksitet og giver vinen sin let cremede mundfølelse, dog uden nogen nævneværdig smagspåvirkning fra selve egetræsfadene.

Maison Sauvion, Val de Loire Chardonnay Le Bois Chalard 2022 (v/6stk)

Denne Chardonnay er en fin lille overraskelse fra Loire og en dejlig forfriskning, når solen skinner - eller når man godt kunne tænke sig, at den gjorde det.Diskret blomstrende i næsen med friske noter af sprød æble, pære, abrikos og citrus og derpå igen frisk, let ja nærmest letsindig i munden. En herlig let drikkelig vin, som udmærker sig ved sin fine umiddelbare saftighed.

Domaine Tinel Blondelet, Pouilly-Fumé Arret Buffatte 2019 (v/6stk)

En dejlig vin med en mildt blomstrende duft af stikkelsbær og honningmelon, der får lidt kant fra en snert af passionsfrugt og nyslået græs. Fyldig for typen, men stadig sprød og med citrus, lime, asparges, hyldeblomst og gul blomme samt en let kalket tone i baggrunden. Vedvarende og forfriskende.

Georges Duboeuf, Domaine du Riaz, Côte de Brouilly 2020 (v/6stk)

Domaine du Riaz drives af en af de helt gamle vinfamilier i Beaujolais i form at de to brødre Luc og Arnaud, der er 7. generation på gården. Det er Luc, der de sidste 25 år har sørger for, at de 15 ha. med Gamay-vinstokke, som hans far plantede fortsat er vitale og leveringsdygtige i fremragende frugt mens Arnaud, der har uddannet sig til biolog mest er ind over når høsten nærmer sig og druerne i samarbejde med Duboeuf's skal forvandles til vin.En dejlig Beaujolais og et smukt eksempel på, at myndighederne havde ret, da de i sin tid besluttede, at de højest beliggende skråninger op mod Mount Brouilly skulle have deres egen appellation. Dejlig frugtig med noter af modne jordbær, kirsebær, melon og iris. Ganske intens for druen og med en befordrende syre og mineralitet, som nærmest holder lidt igen og signalerer, at dette måske vil være en vin, som charmerer allermest 3-4 år efter høsten.