Domaine Mann, French Beaches Femme Fatale 2 NV (v/6stk)

Dette er en af de blomster vi har plukket I den franske natur vins entusiast og ambassadør Christophe Kaczmareks have. Via forskellige brands - herunder “French Beaches” - har han de seneste år lanceret en stribe ukonventionelle, ja man kunne måske kalde dem eventyrlystne vine, som har gjort ham til lidt af et ikon blandt dem, der hylder naturlige vine med ingen eller minimal tilsætning af svovl. Christophe Kaczmarek ejer ingen vinmarker og har heller ingen planer om at blive vinmager. Han er ”bare” en iværksætter som har alle de franske vinproducerende regioner som sin legeplads, og i samarbejde med unge vinproducenter, som alle hylder minimal manipulation, fremtryller han hvert år en stribe forskellige vine. Han hylder diversiteten og har det helt fint med, at nogle af vinene blot bliver produceret en enkelt gang og dermed forbliver en sommerflirt for dem, som nåede at smage dem. Men Christophe har også etableret nære venskaber med nogle af producenterne og det har betydet, at vi nu begynder at se nye årgange af nogle af de mest succesrige projektet. Et af dem er denne Femme Fatale 2, hvor vi bliver draget af en kysseklar mund, der angiveligt skulle tilhøre kæresten til den unge vigneron Sébastien Mann fra i Alsace, som efter han er vendt hjem til gården får lov til at lege og provokere med en del af frugten fra familiens flere end 40 økologisk og biodynamiske parceller omkring den vidunderlige middelalderby Eguisheim. Vinen tilhører den såkaldte Equinox Range, hvor man bestræber sig på at sammenstikke den endelige cuvée enten ved forårets eller efterårets jævndøgn. Den første Femme Fatale var ren Gewürztraminer, der udelukkende blev forvandlet til vin i stål, men her i Take 2 er der tale om samtidig høst af Pinot Gris, Traminer og Sylvaner (et såkaldt fieldblend) fra i gennemsnit 50 år gamle vinstokke på et enkelt lieu-dit kaldet Ortel lige nedenfor Grand Cru Pfersigberg. Høsten er manuel med en soignering af klaserne oppe i vinmarken og nede på vingården fjernes 60% af stilkene inden der gæres uden fremmede gærstammer i 3 uger med skaller og kerner som var der tale om en rødvin. Herefter presses vinen inden den får lov til at modne 6 måneder i brugte fade frem mod en aftapning, der sker uden klaring og filtrering og med meget behersket tilsætning af svovl. Resultatet er en diset orange vin med en herlig aromatiske og rigt nuanceret profil. Blomstrende med prikkende noter af appelsinskaller, tørrede figner og søde krydderier til næsen, som leder frem til fin fylde og storartet saftighed i munden. Rund, insisterende på den der ”jeg er sgu’ min egen” måde.

288,15 kr

Andre kiggede også på

Domaine Tinel Blondelet, Pouilly-Fumé Arret Buffatte 2019 (v/6stk)

En dejlig vin med en mildt blomstrende duft af stikkelsbær og honningmelon, der får lidt kant fra en snert af passionsfrugt og nyslået græs. Fyldig for typen, men stadig sprød og med citrus, lime, asparges, hyldeblomst og gul blomme samt en let kalket tone i baggrunden. Vedvarende og forfriskende.

Domaine Camille & Laurent Schaller, Chablis Vieilles Vignes 2021 (v/6stk)

Domaine Schaller er en af de nye spillere i Chablis og allerede en såkaldt “Rising Star” angiveligt takket være at deres allerførste vin blev spottet af Guide Hachette hvilket ledte til, at La Revue du Vin de France og Wine Enthusiast tidligt kom på sporet af projektet, og lige nu kan far og søn alliancen Laurent og Camille Schaller ikke klage over den internationale opmærksomhed.Laurents far etablerede sig som vinbonde i Chablis, da en af de lokale piger i efterkrigsårene var mere tiltrækkende end hjemegnen Alsace, og siden var var aldrig til diskussion, at Laurent også skulle være vinbonde. Familien var i menneskealder loyale leverandører af frugt til det nærliggende verdensberømte kooperativ La Chablisienne, men Camille Schaller ville det anderledes, så da han i 2009 vendte hjem til gården efter at have studeret ønologi i Dijon, begyndte far og søn at forberede sig på at tappe deres egen vin.Det skete i 2014, og her i deres 8. take kommer vinene med en sprød syre og den lineære næsten salte mineralitet, som var Chablis adelsmærke dengang vinbønderne kæmpede for at opnå tilstrækkelig modenhed og ikke for at undgå overmodenhed. Der var da også mange bump i Chablis i 2021. Frost, som især ramte de brede appellationer Petit Chablis og Chablis, og derpå alt for lidt sol og rekorder i nedbør, som i flere perioder umuliggjorde forebyggende behandlinger mod råd og svamp. Som Camille Schaller bemærkede, da vi var forbi i sommeren 2022, så bød 2021 på udfordringer, ”som jeg ellers kun havde hørt min far fortælle om”. Her er det familiens Chablis fra en parcel med 45 år gamle vinstokke, der står i kimmeridgisk ler og kalksten lige udenfor landsbyen Préhy. Druerne høstes med familiens dyreste legetøj, en topmoderne nænsom høstmaskine, der, som Camille Schaller udtrykker det, “ikke rusker i vinstokkene som før i tiden” og som gør det muligt at bringe frugten i hus ikke bare på den rette dag, men på det rette tidspunkt på dagen.Vinificeringen er traditionel med en med en omhyggelig soignering af klaserne forud for den forsigtige presning af de hele drueklaser og derpå får mosten lov til at dekantere i 48 timer forud for den alkoholiske gæring i termoreguleret rustfrit stål, der sættes i gang med hjælp fra opformerede gærstammer, fordi kælderen reelt er en renoveret lade som endnu ikke i tilstrækkelig grad supporterer (holder på) de naturligt forekommende gærceller. 70% af vinen modner sur Lie i tanken, ems 30% fyldes på fade og efter 10 måneder sammenstikkes den endelige cuvée som tappes på flaske efter en let filtrering.En meget subtil Chablis, som Camille Schaller respektfuldt skænker efter familiens 2 Premier Cru vine, når man kommer på besøg. Det er en vin som gerne vil hvile sig lidt i glasset, men så kommer den også listende og udfører fin forførelseskunst med sine dejlige rene og noter af fersken og pære, der subtilt omfavnes af drivende salt mineralitet og et lille koket vink fra fadet.

Domaine des Rabichattes, Pouilly-Fume Les Chants de Cri 2022 (v/6stk)

Les Chants des Cri hedder vinmarken bag denne sprøde Puilly-Fumé på 100% Sauvignon Blanc. De 25 år gamle stokke fordeler sig her over 10 hektar, der i undergrunden har domainets højeste koncentration af kalksten. Druerne er høstet i hånden og fra marken omgående fragtet til kælderen, hvor mosten efter en let presning har gennemført en temperaturstyret vildgæring ved 15-16 grader i rustfri ståltanke. Her er vinen efterfølgende blevet liggende sur-lie sammen med gærresterne før aftapningen.I kraft af jordbundsforholdene er Les Chants des Cri den friskeste og mest mineralsk prægede af vinene i Rabichattes portefølje. Med sin lyse farveintensitet leverer den aromaer af gule æbler, litchi, lime og en snert af stikkelsbær fra glasset. På tungen mærkes den letbenet, rank og livlig med en fokuseret renhed og en citrusdrevet eftersmag.Alt i alt en ren og sprød signatur-Pouilly-Fumé til terrassen eller til diverse forretter og frokoster året rundt. Nyd den f.eks. til fiskeplatter, hvor rejer, fiskefrikadeller og koldrøget laks får lov at folde sig ud, og servér ved 7-10 grader!

Domaine Michelot, Meursault Clos Saint Félix 2020 (v/6stk)

En generøs, men ikke opulent Meursault hvor den beherskede fadlagring diskret spiller op til og sammen med den fine frugt og den friske syre. Dejlige buketter af hvide forårsblomster og vanilje som forenes med æbler, havtorn og noter af moden citrus.