Domaine Raoul Gautherin, Petit Chablis 2022

hos Gautherin ligger 'Den Lille Chablis' heldigvis ikke under for navnet. Petit Chablis er hvidvin fra marker, som sædvanligvis ligger på mindre attraktive placeringer - men hos Alain og Adrien har de kun et mikroskopisk plot Petit Chablis, som ligger lige over 1. Cru-marken Vaillons. Den ældre herre der pryder etiketten er Raoul. Ham, hvis navn står på vinhusets dør, og som er Alains far og Adriens farfar. Og vinens navn 'La terre de mon père' betyder da også 'Min fars jord'. Det er en hyldest til gamle dage, til familiens ophav og til hvordan Chablis altid har smagt. Hvordan de har lavet vinen er en familiehemmelighed - men det er også ligemeget, for det er nemlig velsmagende, enkel Chablis uden dikkedarer. Server i almindelige hvidvinsglas ved 8-10°C. Drik til fisk, skaldyr eller lette fjerkræsretter.

229 kr

Andre kiggede også på

Domaine Raoul Gautherin, Petit Chablis 2022

hos Gautherin ligger 'Den Lille Chablis' heldigvis ikke under for navnet. Petit Chablis er hvidvin fra marker, som sædvanligvis ligger på mindre attraktive placeringer - men hos Alain og Adrien har de kun et mikroskopisk plot Petit Chablis, som ligger lige over 1.Cru-marken Vaillons. Den ældre herre der pryder etiketten er Raoul. Ham, hvis navn står på vinhusets dør, og som er Alains far og Adriens farfar. Og vinens navn 'La terre de mon père' betyder da også 'Min fars jord'. Det er en hyldest til gamle dage, til familiens ophav og til hvordan Chablis altid har smagt. Hvordan de har lavet vinen er en familiehemmelighed - men det er også ligemeget, for det er nemlig velsmagende, enkel Chablis uden dikkedarer. Server i almindelige hvidvinsglas ved 8-10°C. Drik til fisk, skaldyr eller lette fjerkræsretter.

Domaine Raoul Gautherin, Chablis Grand Cru Vaudesirs 2021

Chablis Grand Cru Vaudesirs kommer fra en mark på kun 16,23 ha. hvor Gautherin har 0,89 ha. alt i alt. Som hovedregel er denne version af Chablis den mest intense og besidder den højeste mineralitet. I denne årgang er farven flot gylden og med en levende kerne. Duften er rig og besidder noter af moden eksotisk frugt, nyristet toastbrød og krydderier. Smagen er let cremet og virkelig intens med mange frugtnuancer og en stor personlighed. På alle måder en stor hvidvin med sublimt kvalitet i hver en dråbe.Server ved 8-10°C i store hvidvinsglas. Drik til smørstegt hvid fisk som fx søtunge.

Domaine Camille & Laurent Schaller, Chablis Vieilles Vignes 2021 (v/6stk)

Domaine Schaller er en af de nye spillere i Chablis og allerede en såkaldt “Rising Star” angiveligt takket være at deres allerførste vin blev spottet af Guide Hachette hvilket ledte til, at La Revue du Vin de France og Wine Enthusiast tidligt kom på sporet af projektet, og lige nu kan far og søn alliancen Laurent og Camille Schaller ikke klage over den internationale opmærksomhed.Laurents far etablerede sig som vinbonde i Chablis, da en af de lokale piger i efterkrigsårene var mere tiltrækkende end hjemegnen Alsace, og siden var var aldrig til diskussion, at Laurent også skulle være vinbonde. Familien var i menneskealder loyale leverandører af frugt til det nærliggende verdensberømte kooperativ La Chablisienne, men Camille Schaller ville det anderledes, så da han i 2009 vendte hjem til gården efter at have studeret ønologi i Dijon, begyndte far og søn at forberede sig på at tappe deres egen vin.Det skete i 2014, og her i deres 8. take kommer vinene med en sprød syre og den lineære næsten salte mineralitet, som var Chablis adelsmærke dengang vinbønderne kæmpede for at opnå tilstrækkelig modenhed og ikke for at undgå overmodenhed. Der var da også mange bump i Chablis i 2021. Frost, som især ramte de brede appellationer Petit Chablis og Chablis, og derpå alt for lidt sol og rekorder i nedbør, som i flere perioder umuliggjorde forebyggende behandlinger mod råd og svamp. Som Camille Schaller bemærkede, da vi var forbi i sommeren 2022, så bød 2021 på udfordringer, ”som jeg ellers kun havde hørt min far fortælle om”. Her er det familiens Chablis fra en parcel med 45 år gamle vinstokke, der står i kimmeridgisk ler og kalksten lige udenfor landsbyen Préhy. Druerne høstes med familiens dyreste legetøj, en topmoderne nænsom høstmaskine, der, som Camille Schaller udtrykker det, “ikke rusker i vinstokkene som før i tiden” og som gør det muligt at bringe frugten i hus ikke bare på den rette dag, men på det rette tidspunkt på dagen.Vinificeringen er traditionel med en med en omhyggelig soignering af klaserne forud for den forsigtige presning af de hele drueklaser og derpå får mosten lov til at dekantere i 48 timer forud for den alkoholiske gæring i termoreguleret rustfrit stål, der sættes i gang med hjælp fra opformerede gærstammer, fordi kælderen reelt er en renoveret lade som endnu ikke i tilstrækkelig grad supporterer (holder på) de naturligt forekommende gærceller. 70% af vinen modner sur Lie i tanken, ems 30% fyldes på fade og efter 10 måneder sammenstikkes den endelige cuvée som tappes på flaske efter en let filtrering.En meget subtil Chablis, som Camille Schaller respektfuldt skænker efter familiens 2 Premier Cru vine, når man kommer på besøg. Det er en vin som gerne vil hvile sig lidt i glasset, men så kommer den også listende og udfører fin forførelseskunst med sine dejlige rene og noter af fersken og pære, der subtilt omfavnes af drivende salt mineralitet og et lille koket vink fra fadet.

Domaine Camille & Laurent Schaller, Chablis 1. Cru Vau de Vey 2021 (v/6stk)

Domiane Schaller er en af de nye spillere i Chablis og allerede en såkaldt “Rising Star” angiveligt takket være at deres allerførste vin blev spottet af Guide Hachette hvilket ledte til, at La Revue du Vin de France og Wine Enthusiast tidligt kom på sporet af projektet, og lige nu kan far og søn alliancen Laurent og Camille Schaller ikke klage over den internationale opmærksomhed.Laurents far etablerede sig som vinbonde i Chablis, da en af de lokale piger i efterkrigsårene var mere tiltrækkende end hjemegnen Alsace, og siden var var aldrig til diskussion, at Laurent også skulle være vinbonde. Familien var i menneskealder loyale leverandører af frugt til det nærliggende verdensberømte kooperativ La Chablisienne, men Camille Schaller ville det anderledes, så da han i 2009 vendte hjem til gården efter at have studeret ønologi i Dijon, begyndte far og søn at forberede sig på at tappe deres egen vin.Det skete i 2014, og her i deres 8. take kommer vinene med en sprød syre og den lineære næsten salte mineralitet, som var Chablis adelsmærke dengang vinbønderne kæmpede for at opnå tilstrækkelig modenhed og ikke for at undgå overmodenhed. Der var da også mange bump i Chablis i 2021. Frost, som især ramte de brede appellationer Petit Chablis og Chablis, og derpå alt for lidt sol og rekorder i nedbør, som i flere perioder umuliggjorde forebyggende behandlinger mod råd og svamp. Som Camille Schaller bemærkede, da vi var forbi i sommeren 2022, så bød 2021 på udfordringer, ”som jeg ellers kun havde hørt min far fortælle om”. Det meste handler om Petit Chablis og generisk Chablis, men Laurent og Camille har også en halv ha. med 25 år gamle vinstokke i kimmeridgisk ler og kalksten oppe på den sydvestvendte Premier Cru Vau de Vay. Frugten herfra veksler de til denne vin, der er så elegant og mineralsk, som en Chardonnay næsten kun kan blive når vinstokkene står på de bedste skråninger i Chablis.Høsten er manuel med en soignering af drueklaserne allerede oppe på Vau de Vay og vinificeringen er traditionel, med en meget forsigtig presning af de hele drueklaser og derpå dekantering i 48 timer forud for den alkoholiske gæring i en lille termoregulerende rustfri ståltank, der sættes i gang med hjælp fra opformerede gærstammer, fordi kælderen reelt er en renoveret lade som endnu ikke i tilstrækkelig grad supporterer (holder på) de naturligt forekommende gærceller. Det meste af vinen forbliver i tanken, men meget passende står der står et 500 liters fad ved siden af ståltanken, og det fyldes efter den malolaktiske gæring er overstået, hvilket betyder - alt efter høstens størrelse - at 20-30% af vinen er rundet af egetræ. Den endelige cuvée sammenstikkes efter 10 måneder, og efter en skånsom filtrering tappes vinen på flaske.