Erath, Pinot Gris, Dundee Oregon 2019

Dick Erath er en af Oregons vin-pionerer og har siden slutningen af 60'erne arbejdet ihærdigt med at frembringe det bedste med Pinot Noir-druen. Vinhuset ligger i ”de røde bakker” Dundee Hills, i den nordlige del af Willamette Valley. Jordbunden er af vulkansk oprindelse med et stort indhold af jern. Klimaet er tempereret og forholdsvis køligt og kan på mange måder sammenlignes med Bourgogne. Erath har arbejdet med Pinot Gris-druen i mere end 2 årtier, med det mål, at den endelige vin skal fremstå med Pinot Gris-druens rene frugtagtige stil og behagelige syre. Derfor ingen lagring på træ og ingen malolaktisk gæring. Friske aromaer af bananer og honningmelon med spor af tropiske frugter, citroner og blomster. Det hele balanceret med et strejf af syrlighed der ender op i en lang eftersmag.

239 kr

Andre kiggede også på

Domaine André Rieffel, Pinot Gris Hagel 2019 (v/6stk)

Med inspiration fra André Ostertag og Patrick Meyer (grundlæggeren af den såkaldte nye bølge (Père de la Nouvelle Vague) og den ene af de 4 mytiske musketerer (Les Quatre Mousquetaires)), omfavner Lucas Rieffel sammen med vennerne og bysbørnene Catherine Riss og Jean-Pierre Rietsch naturvinsbevægelsen i Alsace, og begaver os med en kollektion, som ikke lige sådan lader sig sætte i bås. Slet ikke fordi Lucas Rieffel de senere år er begyndt at eksperimentere med modning i ældre fade frem for i rustfrit stål, hvilket i kombination med den meget beherskede svovlanvendelse har trukket vinenes profil i en lidt moden retning.Her gælder det Lucas Rieffels Pinot Gris fra familiens parceller på Hagel-marken, der ligger vis-a-vis Mittelbergheims berømte Grand Cru Zotzenberg og nyder godt af den samme mergel og kalksten i undergrunden, som holder på fugten og dermed hjælper vinstokkene sikkert gennem de tørre perioder. Høsten er manuel, og druerne transporteres den korte vej frem til kælderen i Mittelbergheim i 30 kilos plastkasser. Her sker der en soignering af klaserne forud for et langsomt helklasepres hvorefter mosten får lov til at sætte sig i nogle dage inden den fyldes på brugte Bourgognefade og forvandles til vin uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol. Herefter hviler vinen sur Lie i 12 måneder eller indtil Lucas Rieffel finder, at den er klar til at møde flasken uden klaring eller filtrering. Dette er altså ikke blot vin fra økologiske druer, men også vin uden tilsat sukker og/eller syre, uden tilsatte enzymer og med så beskeden svovltilsætning, at den lander i naturvinsfamilien.En smuk allerede let gylden udtryksfuld Pinot Gris med frydefulde aromaer af moden pære, fersken og citrus, der svæver hen over en underskov af svampe og honning. Mild og fyldig, men også med en lille mineralitet og et lille subtilt syrebid til sidst, som sørger for, at det hele ikke bliver (for) overdådigt.

Erath, Pinot Gris, Dundee Oregon 2019

Dick Erath er en af Oregons vin-pionerer og har siden slutningen af 60'erne arbejdet ihærdigt med at frembringe det bedste med Pinot Noir-druen. Vinhuset ligger i ”de røde bakker” Dundee Hills, i den nordlige del af Willamette Valley. Jordbunden er af vulkansk oprindelse med et stort indhold af jern. Klimaet er tempereret og forholdsvis køligt og kan på mange måder sammenlignes med Bourgogne. Erath har arbejdet med Pinot Gris-druen i mere end 2 årtier, med det mål, at den endelige vin skal fremstå med Pinot Gris-druens rene frugtagtige stil og behagelige syre. Derfor ingen lagring på træ og ingen malolaktisk gæring. Friske aromaer af bananer og honningmelon med spor af tropiske frugter, citroner og blomster. Det hele balanceret med et strejf af syrlighed der ender op i en lang eftersmag.

Fernand Engel, Pinot Gris Reserve 2021

Denne flotte Pinot Gris Reserve har en ret intens duft af blomster og modne eksotiske frugter samt en anelse lakrids. Smagen er tæt, men med god friskhed og meget vedholdende eftersmag, der afslutter med en fin antydning af røg og vanilje. Druerne høstes efter økologiske forskrifter for at skabe den bedste balance i naturen og i flasken. Man taler normalt om 7 druer i Alsace, hvoraf de 4 af dem betegnes som Grand Cru druer, og Pinot Gris er en af dem.

Zind-Humbrecht, Pinot Gris Clost St. Urbain Grand Cru 2013

Olivier Humbrecht har skabt en bemærkelsesværdig vin med imponerende dybde og kompleksitet, som udtrykker årgangens kombination af elegance og kraft på fornemste vis.Druerne blev høstet med en anelse ædel råddenskab. De meget stejle vulkanske sydvendte skråninger af Rangen giver en speciel vildgær, der gærer helt ekstremt. Olivier forventede, at vinen ville blive en VT-udgave, men gæringen endte i sidste ende med et restsukkerniveau på 43 gr./l, hvilket Olivier kvitterede med at indeksere som Indice 5.*Clos Saint Urbain er den sydligste skråning i Alsace. Den er stik sydvendt, i 350 - 450 m.s højde og meget stejl og krævende at arbejde på. Smalle terrasser på de stejleste steder skal tit udbedres, og alt er håndarbejde. Zind-Humbrecht har 5,5 ha. med både Riesling, Pinot Gris og en smule Gewurztraminer på marken. Den mørkerød-brune jordbund er unik med vulkansk klippe, eroderet sandsten, meget lavt indhold af ler og tynd overjord. Kølig vind gennem dalen generer tit frugtsætningen, og udbyttet er altid meget lavt. Druerne modner ofte først langt hen i oktober og november.Marken har altid haft en speciel status: Allerede i 1500-tallet blev ikke-ædle druer forbudt, ligesom blanding med druer fra andre marker. Der er lokale regler om minimum plantningstæthed: 6000 vinstokke / ha. (ZH har 10.000/ha.). Brug af insektgifte har været forbudt i årtier ligesom syrejustering af vinene.