Louis Latour, Chablis Chanfleure 2022 (v/6stk)

Med de berømte kalkrige jordbundsforhold fra det fossilbaserede Kimmeridge-ler er Chardonnay-vinene fra Chablis i udgangspunktet en lettere, friskere men også mere livlig og sprød oplevelse end en vin af tilsvarende kvalitet fra resten af Bourgogne. Denne forestilling udlever Louis Latours Chablis til perfektion med druer fra 30 år gamle stokke, der i kælderen er gæret og lagret i ståltanke indtil frigivelsen ca. 10 måneder senere. Det giver en charmerende og klar citrusgul vin med et grønligt skær og duft af hvide blomster, havtorn, gule æbler og friske mandler. På tungen er den frisk med tilføjelsen af et grønligt myntet præg, en rank syre og mineralsk, livlig eftersmag. Dette er helt oplagt vin til rejer, mindre skaldyr og en fiskeplatte på havnen! Hertil anbefaler vi servering ved 7-9 grader inden for vinens 5 første leveår. 91 point - James Suckling: This is a bright, minerally white with lemons and sliced apples. Pears, too. Medium-bodied, creamy and refined. Lovely stone undertone. Real Chablis undertone of limestone. Drink now.

265 kr

Andre kiggede også på

Louis Latour, Valmoissine Pinot Noir 2021 (v/6stk)

Det legendariske Domaine Louis Latour ejer idag over 48 ha. vinmarker i Bourgogne, hvoraf hele 27 ha. er Grand Cru marker. Siden grundlæggelsen i 1797 har huset, i stor stil, været med til at gøre Bourgognes vine til de mest eftertragtede i verden.Valmoissine kommer fra Latours marker i det sydlige Frankrig. Her så man for over 30 år siden muligheden for at producerer Value-for-Money rødvin på Pinot Noir i området omkring Haut-Var og Provence. En blanding af rød ler, sand, silt og kalksten har vist sig at været noget nær perfekt. Dette sat i samspil med originale Bourgogne vinstokke, know-how og masser af sol resulterer i en af Latours allerstørste succeser; Domaine de Valmoissine.Farven er helt klassisk for Pinot Noir - brilliant, næsten gennemsigtig rød. Duft bærer præg af perfekt solmodne druer. Smagen byder på nuancer af skovjordbær, hindbær, bagte rabarber og et snert af noget ristet samt lidt sød lakrids. Eftersmagen viser at vinen også har en flot struktur, og de imponerende 13,5% alc. gør den særdeles velegnet til mad.Vi anbefaler Domaine de Valmoissine til fjerkræ, og især vildfugle samt stegt fisk, kalvekød, kolde anretninger, smørebrød, salat, pastaretter og det meste fra det klassiske middelhavskøkken.Navnet Valmoissine stammer fra det første sted, hvor Latour plantede deres vinstokke - ved kirken Lady of Valmoissine.4 stjerner Vinstyrke2: Provence-pinot hænger ikke ligefrem på træerne, så når bourgogne-huset Louis Latour har valgt at lave vin i den varme Var-region, spidser jeg da lige munden en ekstra gang. Hvordan mon det spænder af? Ret godt, lyder mit svar. Men de har også haft nogle år til at øve sig i. Projektet har udviklet sig siden slutningen af 1980’erne og demonstrerer, at bourgognemetoderne også er anvendelig i andre regioner af Frankrig.Varm i duften, men alligevel med en snert af noget burgundisk. Brombær, kirsebær, krydderier og lidt ristet fad. Smagen har ligeledes varme og spicy toner – og heldigvis også en pinot-lethed og -syre, der hiver alle jammy elementer ud af vinen. Giver mangt en pjasket bourgogne baghjul og er uhyggeligt tæt på de fem stjerner. Drik den til grillet fisk eller fjerkræ.

Domaine Camille & Laurent Schaller, Chablis Vieilles Vignes 2021 (v/6stk)

Domaine Schaller er en af de nye spillere i Chablis og allerede en såkaldt “Rising Star” angiveligt takket være at deres allerførste vin blev spottet af Guide Hachette hvilket ledte til, at La Revue du Vin de France og Wine Enthusiast tidligt kom på sporet af projektet, og lige nu kan far og søn alliancen Laurent og Camille Schaller ikke klage over den internationale opmærksomhed.Laurents far etablerede sig som vinbonde i Chablis, da en af de lokale piger i efterkrigsårene var mere tiltrækkende end hjemegnen Alsace, og siden var var aldrig til diskussion, at Laurent også skulle være vinbonde. Familien var i menneskealder loyale leverandører af frugt til det nærliggende verdensberømte kooperativ La Chablisienne, men Camille Schaller ville det anderledes, så da han i 2009 vendte hjem til gården efter at have studeret ønologi i Dijon, begyndte far og søn at forberede sig på at tappe deres egen vin.Det skete i 2014, og her i deres 8. take kommer vinene med en sprød syre og den lineære næsten salte mineralitet, som var Chablis adelsmærke dengang vinbønderne kæmpede for at opnå tilstrækkelig modenhed og ikke for at undgå overmodenhed. Der var da også mange bump i Chablis i 2021. Frost, som især ramte de brede appellationer Petit Chablis og Chablis, og derpå alt for lidt sol og rekorder i nedbør, som i flere perioder umuliggjorde forebyggende behandlinger mod råd og svamp. Som Camille Schaller bemærkede, da vi var forbi i sommeren 2022, så bød 2021 på udfordringer, ”som jeg ellers kun havde hørt min far fortælle om”. Her er det familiens Chablis fra en parcel med 45 år gamle vinstokke, der står i kimmeridgisk ler og kalksten lige udenfor landsbyen Préhy. Druerne høstes med familiens dyreste legetøj, en topmoderne nænsom høstmaskine, der, som Camille Schaller udtrykker det, “ikke rusker i vinstokkene som før i tiden” og som gør det muligt at bringe frugten i hus ikke bare på den rette dag, men på det rette tidspunkt på dagen.Vinificeringen er traditionel med en med en omhyggelig soignering af klaserne forud for den forsigtige presning af de hele drueklaser og derpå får mosten lov til at dekantere i 48 timer forud for den alkoholiske gæring i termoreguleret rustfrit stål, der sættes i gang med hjælp fra opformerede gærstammer, fordi kælderen reelt er en renoveret lade som endnu ikke i tilstrækkelig grad supporterer (holder på) de naturligt forekommende gærceller. 70% af vinen modner sur Lie i tanken, ems 30% fyldes på fade og efter 10 måneder sammenstikkes den endelige cuvée som tappes på flaske efter en let filtrering.En meget subtil Chablis, som Camille Schaller respektfuldt skænker efter familiens 2 Premier Cru vine, når man kommer på besøg. Det er en vin som gerne vil hvile sig lidt i glasset, men så kommer den også listende og udfører fin forførelseskunst med sine dejlige rene og noter af fersken og pære, der subtilt omfavnes af drivende salt mineralitet og et lille koket vink fra fadet.

Domaine Camille & Laurent Schaller, Chablis 1. Cru Vau de Vey 2021 (v/6stk)

Domiane Schaller er en af de nye spillere i Chablis og allerede en såkaldt “Rising Star” angiveligt takket være at deres allerførste vin blev spottet af Guide Hachette hvilket ledte til, at La Revue du Vin de France og Wine Enthusiast tidligt kom på sporet af projektet, og lige nu kan far og søn alliancen Laurent og Camille Schaller ikke klage over den internationale opmærksomhed.Laurents far etablerede sig som vinbonde i Chablis, da en af de lokale piger i efterkrigsårene var mere tiltrækkende end hjemegnen Alsace, og siden var var aldrig til diskussion, at Laurent også skulle være vinbonde. Familien var i menneskealder loyale leverandører af frugt til det nærliggende verdensberømte kooperativ La Chablisienne, men Camille Schaller ville det anderledes, så da han i 2009 vendte hjem til gården efter at have studeret ønologi i Dijon, begyndte far og søn at forberede sig på at tappe deres egen vin.Det skete i 2014, og her i deres 8. take kommer vinene med en sprød syre og den lineære næsten salte mineralitet, som var Chablis adelsmærke dengang vinbønderne kæmpede for at opnå tilstrækkelig modenhed og ikke for at undgå overmodenhed. Der var da også mange bump i Chablis i 2021. Frost, som især ramte de brede appellationer Petit Chablis og Chablis, og derpå alt for lidt sol og rekorder i nedbør, som i flere perioder umuliggjorde forebyggende behandlinger mod råd og svamp. Som Camille Schaller bemærkede, da vi var forbi i sommeren 2022, så bød 2021 på udfordringer, ”som jeg ellers kun havde hørt min far fortælle om”. Det meste handler om Petit Chablis og generisk Chablis, men Laurent og Camille har også en halv ha. med 25 år gamle vinstokke i kimmeridgisk ler og kalksten oppe på den sydvestvendte Premier Cru Vau de Vay. Frugten herfra veksler de til denne vin, der er så elegant og mineralsk, som en Chardonnay næsten kun kan blive når vinstokkene står på de bedste skråninger i Chablis.Høsten er manuel med en soignering af drueklaserne allerede oppe på Vau de Vay og vinificeringen er traditionel, med en meget forsigtig presning af de hele drueklaser og derpå dekantering i 48 timer forud for den alkoholiske gæring i en lille termoregulerende rustfri ståltank, der sættes i gang med hjælp fra opformerede gærstammer, fordi kælderen reelt er en renoveret lade som endnu ikke i tilstrækkelig grad supporterer (holder på) de naturligt forekommende gærceller. Det meste af vinen forbliver i tanken, men meget passende står der står et 500 liters fad ved siden af ståltanken, og det fyldes efter den malolaktiske gæring er overstået, hvilket betyder - alt efter høstens størrelse - at 20-30% af vinen er rundet af egetræ. Den endelige cuvée sammenstikkes efter 10 måneder, og efter en skånsom filtrering tappes vinen på flaske.

Louis Latour, Chablis Chanfleure 2022 (v/6stk)

Med de berømte kalkrige jordbundsforhold fra det fossilbaserede Kimmeridge-ler er Chardonnay-vinene fra Chablis i udgangspunktet en lettere, friskere men også mere livlig og sprød oplevelse end en vin af tilsvarende kvalitet fra resten af Bourgogne. Denne forestilling udlever Louis Latours Chablis til perfektion med druer fra 30 år gamle stokke, der i kælderen er gæret og lagret i ståltanke indtil frigivelsen ca. 10 måneder senere.Det giver en charmerende og klar citrusgul vin med et grønligt skær og duft af hvide blomster, havtorn, gule æbler og friske mandler. På tungen er den frisk med tilføjelsen af et grønligt myntet præg, en rank syre og mineralsk, livlig eftersmag.Dette er helt oplagt vin til rejer, mindre skaldyr og en fiskeplatte på havnen! Hertil anbefaler vi servering ved 7-9 grader inden for vinens 5 første leveår.91 point - James Suckling: This is a bright, minerally white with lemons and sliced apples. Pears, too. Medium-bodied, creamy and refined. Lovely stone undertone. Real Chablis undertone of limestone. Drink now.