Weingut in den Zehn Morgen, Kreuznacher Riesling 2019

Overlegen introduktion til In den Zehn Morgen’s puristiske stil. Duften smyger sig op af glasset, med uimodståelige aromaer af pære, hvide blomster, amalfi-citroner og lime, suppleret af friske kvæder og urtehave. I munden fremstår vinen ren og klar som en klokke, dog med en silkeagtig fornemmelse og en vis mundfylde. Grønne æbler, pæreconfit og knust kalk, smelter sammen med bare en anelse hvid peber og fennikel. Saftig, levende og ultramineralsk finale, der i sandhed lader mundvandet løbe. En fornem ledsager til dampet fisk eller salte skaldyr, gerne ledsaget af hvidvinssauce og sæsonens spæde asparges. Frugten til Kreuznacher Riesling kommer fra udvalgte vinmarker i Bad Kreuznach, heriblandt ”premier-cru’erne” Steinberg og Kahlenberg. Marker begunstiget af forskellig geologisk komposition, der varierer fra gule og røde sandsten, til mergel og ”löss”. Druerne høstes manuelt og transporteres forsigtigt til vineriet i små kasser. De hele klasser presses blidt, efterfulgt af en spontangæring på temperaturkontrollerede ståltanke. Vinen ligger i kontakt med de døde gærceller (sur lie) i en kortere periode, hvilket giver vinen sin lettere cremede mundfølelse.

129 kr

Andre kiggede også på

Weingut Stadt Krems, Grillenparz 1ÔWT Riesling 2018

Klar, skarpt skåret duft med mango, flint og krydderurter. Fyldig smag med modne æbler, blomst og hvid peber. Flot integreret syre i lang, kraftfuld, frugtsaftig smag. Druerne er gæret i ståltank og har ligget 7 mdr. på gærresterne.

Weingut Nik Weis, Riesling, Bockstein kabinett, Black Label, Mosel 2022

Den stejle Bockstein-mark ved Saar, en biflod til Mosel, opnår hældningsgrader op imod svimlende 80%. Marken ligger nær landsbyen Ockfen med en syd-vestvendt eksponering i forhold til Saar-floden. Den efterhånden omfattende mark, der er dækket af grå Devon-skiffer, er generelt anerkendt som én af Mosels absolut bedste. Nik Weis besidder i alt 10 ha af marken på det, han betegner som den konvekse del. Det er den del, han også kalder for den originale del af Bockstein, inden reformer i 1971 gjorde det muligt at udvide det samlede markareal til de i dag knap 59 ha. Bockstein Kabinett – Black Label er en ballerina, der alkoholmæssigt balancerer omkring 9% alt efter årgang. Nik Weis’ demonstrer ganske excellent hvad Kabinett-klassen bør dække over. Lette og elegante vine med syre og sødme, her med et restsukkerindhold omkring 40g/l og et syreindhold på 7-8-stykker. Hemmeligheden består naturligvis i at håndhøste drueklaserne, når de besidder – hvad Nik betegner som – ”fysiologisk modenhed”: Det stadium, hvor druerne ikke viser tegn på overmodenhed, men har udviklet harmoniske aromastoffer og en kompleks syrestruktur. Vinens naturlige sødme integreres i yndefulde lag af gule frugter, citrus og hyldeblomst med underliggende mineralske noter. Den vil finde matchende ledsagere i f.eks. det krydrede indiske eller asiatiske køkken, men den fungerer også glimrende på helt egne præmisser.

Weingut Paulinshof, Riesling Kabinett Von der Ley Trocken 2019 (v/6stk)

Vinen har fine associationer til blomstrende citron, stikkelsbær, sommeræbler og solbærblade i næsen, som i munden veksles til et slank, friskt og saftspændt udtryk, hvor den høje frugtsyre og udtalte salte mineralitet smuk balancerer den lille fornemmelse af sødme, som ikke er større end at det samlede udtryk aldrig er i nærheden af at sprænge rammerne for en tysk trocken Riesling.

Weingut Paulinshof, Riesling Feinherb Figaro 2021 (v/6stk)

En dejlig ukompliceret, men også præcis vin, som kommer med en friskhed som næsten får den lille restsødme til at fordufte. Der er dejlige sommeræbler, hvide ferskner og blomstrende iris til næsen, og i munden er vinen let, sprød og endnu mere legesyg end 2018'eren.