Weingut Würtzberg, Riesling Serriger Herrenberg Blauschiefer Feinherb 2021 (v/6stk)

Denne Riesling Blauschiefer feinherb er i den såkaldte VDP. terminologi (familien er endnu ikke blevet inviteret indenfor hos de tyske Prädikatsweinguter, men deres vinmarker er) en 1. Lage vin, idet frugten udelukkende kommer fra det syd-sydvestvendte Serriger-Herrenberg, nærmere bestemt fra parceller midt på skråningen mellem 60 og 140 meter over Saar-floden, hvor kvartsit og blå skiffer farver jorden i en gråblå nuance. Frugten plukkes i 2 omgange, først en af de første dage i oktober og så igen et par uger senere for at få endnu mere sukker at gøre godt med, og druerne er naturligvis plukket manuelt. Andet er umuligt da skråningen rejser sig med en stigning på op til 63%. Druerne transporteres op til vingården i små plastkasser, hvor der sker en sortering inden alle stilke fjernes og druerne presses. Herefter ledes den frit løbende most direkte ned i rustfri ståltanke uden anvendelse af pumper, og her går gæringen langsomt i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer og gærer op til 12,5% alkohol og en restsødme, der i det tidlige forår fikseres omkring 15 g. pr. liter til det udtryk, som tyskerne så rammende kalder ”feinherb”. Herefter følger 10 måneder sammen med gærresterne inden vinen tappes. En mild Riesling som med sine fine krydrede noter både charmerer og imponerer. Den lille sødme bliver smukt indrammet af moden syre og småsalt mineralitet og løfter aromaerne af mandarin, pink grape og saftige ferskner. Blomstrende og så frugtmættet og saftig at det med denne vin i glasset er det nemt at forstå, hvorfor det ikke helt tørre udtryk stadig er tyskernes foretrukne. Også i det salte køkken. Forførende som aperitif, men også bedste ven med sødmen fra grillede helt friske jomfruhummere og den dejlige rejemad, der følger som belønning efter møjsommeligt pilleri, hvor man nemt risikerer, at der går synk i flasken inden der kommer top på rejemadden. Men det standser ikke her: Nede i Sydtyskland får vine som denne også lov til at håndtere både svinekoteletter og grillede bøffer.

148,75 kr

Andre kiggede også på

Mt. Edward Estate Riesling 2018 (v/3stk)

100% Riesling fra L'Attitude-vinmarken beliggende i Lowburn, det sydlige Central Otago. Flot aroma med nuancer af bl.a. grapefrugt, citrus, mint og grønne urter. Smagen er saftig og med en klar mineralsk eftersmag. Vinen har en flot balance mellem frugten og den diskrete restsødme.

Weingut Thomas Harteneck, Auxerrois Jurakalk Minimalste Schwefelung 2019 (v/6stk)

Weingut Thomas Harteneck, Auxerrois Jurakalk Minimalste Schwefelung 2019 er kvalitets hvidvin med prisgaranti, gratis fragt* og dag-til-dag levering.

Weingut Buchegger, Chardonnay Reserve 2020 (v/6stk)

Salig Walter Buchegger blev kaldt “den ukronede konge af Grüner Veltliner”, og det var han både glad for og beæret over. Men da vi mødte ham første gang i 2005, havde han allerede en passion som rakte langt ud over den lokale kongedrue. Han elskede mousserende vine, og vi nåede ikke at være sammen med ham en eneste gang uden at propperne poppede på nogle af de Champagner han beundrede. Walter begyndte så småt at plante Chardonnay i slutningen af 1990’erne og i de første år lykkedes det han via en voldsomme beskæringer af vinstokkene at høste en frugt som kunne tåle en lille kærligt fad kys uden drue karakteren druknede. Mange flasker var der ikke, men de blev et insider tips i Krems og omegn, og derfor fortsatte Walter med at producere sin Chardonnay selvom om druerne egentlig var målrettet hans vision om en dag at producere en mousserende vin, som kunne få selv inkarnerede Champagne elskede til at bøje nakken for i begejstring at sluge det østrigske alternativ.Walter nåede kun lige opleve, at den første kommercielle årgang af hans Niederösterreicher Blanc de Blancs Sekt Extra Brut Große Reserve blev degorgeret, men et eller andet sted deroppe sidder han sikkert og smiler. Vinen er siden strøget helt til tops i det indflydelsesrige Vinaria Magazin, og oktober 2021 strålede den blandt 29 andre særligt udvalgte vine ved den Österreichische Sektgala.Her er det frugt fra de samme vinstokke, som leverer til den mousserende vin. Nærmere bestemt et par parceller oppe på det gyldne plateau mellem Rohrendorf og Gedersdorf øst for Krems an der Donau, hvor det allermeste ellers handler om Grüner Veltliner og Riesling. Høsten er manuel med en soignering af klaserne allerede i vinmarken og oppe på vineriet i Droß, der ligger 12 km. borte, ryger klaserne direkte i den pneumatiske presse hvor der presses forsigtigt a la champenoise, hvilket vil sige, at det kun er omkring halvdelen af den mulige druemost, som anvendes. Mosten får lov til at stå og bundfælde i et par døgn inden den fyldes på brugte 300 liters fade hvor den både gærer uden fremmede gærstammer og siden modner 8 måneder hvorefter den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske. En dejlig Chardonnay hvor det lykkes at få de to begreber imponerende og charmerende til at gå hånd i hånd især takket være en fad håndtering, som nærmer sig perfektionen. Det er lidt ligesom at træde ind i en stue, hvor de sidste gløder fra pejsen fornemmes i næsen selvom varmen er ved at forsvinde. Stenfrugter, friske urter, mango, moden citrus, subtile noter af brioche og nyslynget forårshonning falder først for, og det bedste er at den ikke er særlig insisterende i munden. Den er bare fast og saftig med en dejlig underliggende mineralitet, som sikrer, at der bestemt også er elegance til stede.

Weingut Stadt Krems, Grillenparz 1ÔWT Riesling 2018

Klar, skarpt skåret duft med mango, flint og krydderurter. Fyldig smag med modne æbler, blomst og hvid peber. Flot integreret syre i lang, kraftfuld, frugtsaftig smag. Druerne er gæret i ståltank og har ligget 7 mdr. på gærresterne.