William Fevre, Chablis Premier Cru, Montmains 2020

Montmains unikke, stenede terroir giver forholdsvis fyldige - men også raffinerede, friske ogmineralske vine. Druerne håndhøstes og presses forsigtigt i to timer for at opnå en fin separation af most og skaller. Vinen lagrer 13-14 måneder på ståltanke, dog får 40-50% af høsten op til 6 måneder på fransk eg.

600 kr

Andre kiggede også på

William Fevre, Chablis 1. Cru, Montée de Tonnerre 2020

Montée de Tonnerre er den nok mest kente Premier Cru mark i Chablis. Grunden hertil finder man i geologien i jorden. Den er nemlig nærmest identisk med jorden hos Grand Cru markerne, som ligger klods op af denne mark. Montée de Tonnere kan, grundet dette, være en mere intens og mineralsk oplevelse end sinde Premier Cru Brødre.Med over 80 parceller på Kimmeridge kalk har Vinmager Didier Seguier rigelig med kombinationsmuligheder at arbejde med. Hvert parcel vinificeres separat, og han har reduceret brugen af ny eg fra omkring 20% til 5%. Vinens potentiale ligger i dens sanselige påvirkning – for Chablis er denne afledt af vinens terroir, der skaber friskhed og mineralitet, kombineret med vinmagerens formåen, mener William Fevre. Vinen byder på et væld af smagsnuancer, perfekt balance og et unikt udtryk af friskhed og elegance.

Domaine Raoul Gautherin, Chablis Grand Cru Vaudesirs 2021

Chablis Grand Cru Vaudesirs kommer fra en mark på kun 16,23 ha. hvor Gautherin har 0,89 ha. alt i alt. Som hovedregel er denne version af Chablis den mest intense og besidder den højeste mineralitet. I denne årgang er farven flot gylden og med en levende kerne. Duften er rig og besidder noter af moden eksotisk frugt, nyristet toastbrød og krydderier. Smagen er let cremet og virkelig intens med mange frugtnuancer og en stor personlighed. På alle måder en stor hvidvin med sublimt kvalitet i hver en dråbe.Server ved 8-10°C i store hvidvinsglas. Drik til smørstegt hvid fisk som fx søtunge.

Bernard Defaix, Chablis 1. Cru Cote de Lechet Reserve 2021

Intens og kraftfuld vin, hvor de gamle vinstokke giver en vin med stor tæthed og kompleksitet i alle aspekter. Op ad glasset kommer noter af moden tropisk frugt, som balanceres af god frisk frugtsyre. Smagen er fyldig, uden at blive for tung og klodset på nogle måder.Cote de Lechet er beliggende på højre side af Serein floden, ved skråningerne ved Milly by. Defaix familien er den største landholder på Cote de Lechet marken med hele 8 hektar, med optimal eksponering mod solen. Denne Reserve kommer fra den ældste parcel, som er plantet i 1955. Den yderst stenholdige jord giver god dræning og presser rødderne til at søge dybt for at finde vand. Denne parcel regnes for en af de 1.er Cru marker, der har størst udviklingspotentiale. For denne parcel lagres halvdelen af mosten på franske egetræsfade i 12 måneder.

Domaine Camille & Laurent Schaller, Chablis 1. Cru Vau de Vey 2021 (v/6stk)

Domiane Schaller er en af de nye spillere i Chablis og allerede en såkaldt “Rising Star” angiveligt takket være at deres allerførste vin blev spottet af Guide Hachette hvilket ledte til, at La Revue du Vin de France og Wine Enthusiast tidligt kom på sporet af projektet, og lige nu kan far og søn alliancen Laurent og Camille Schaller ikke klage over den internationale opmærksomhed.Laurents far etablerede sig som vinbonde i Chablis, da en af de lokale piger i efterkrigsårene var mere tiltrækkende end hjemegnen Alsace, og siden var var aldrig til diskussion, at Laurent også skulle være vinbonde. Familien var i menneskealder loyale leverandører af frugt til det nærliggende verdensberømte kooperativ La Chablisienne, men Camille Schaller ville det anderledes, så da han i 2009 vendte hjem til gården efter at have studeret ønologi i Dijon, begyndte far og søn at forberede sig på at tappe deres egen vin.Det skete i 2014, og her i deres 8. take kommer vinene med en sprød syre og den lineære næsten salte mineralitet, som var Chablis adelsmærke dengang vinbønderne kæmpede for at opnå tilstrækkelig modenhed og ikke for at undgå overmodenhed. Der var da også mange bump i Chablis i 2021. Frost, som især ramte de brede appellationer Petit Chablis og Chablis, og derpå alt for lidt sol og rekorder i nedbør, som i flere perioder umuliggjorde forebyggende behandlinger mod råd og svamp. Som Camille Schaller bemærkede, da vi var forbi i sommeren 2022, så bød 2021 på udfordringer, ”som jeg ellers kun havde hørt min far fortælle om”. Det meste handler om Petit Chablis og generisk Chablis, men Laurent og Camille har også en halv ha. med 25 år gamle vinstokke i kimmeridgisk ler og kalksten oppe på den sydvestvendte Premier Cru Vau de Vay. Frugten herfra veksler de til denne vin, der er så elegant og mineralsk, som en Chardonnay næsten kun kan blive når vinstokkene står på de bedste skråninger i Chablis.Høsten er manuel med en soignering af drueklaserne allerede oppe på Vau de Vay og vinificeringen er traditionel, med en meget forsigtig presning af de hele drueklaser og derpå dekantering i 48 timer forud for den alkoholiske gæring i en lille termoregulerende rustfri ståltank, der sættes i gang med hjælp fra opformerede gærstammer, fordi kælderen reelt er en renoveret lade som endnu ikke i tilstrækkelig grad supporterer (holder på) de naturligt forekommende gærceller. Det meste af vinen forbliver i tanken, men meget passende står der står et 500 liters fad ved siden af ståltanken, og det fyldes efter den malolaktiske gæring er overstået, hvilket betyder - alt efter høstens størrelse - at 20-30% af vinen er rundet af egetræ. Den endelige cuvée sammenstikkes efter 10 måneder, og efter en skånsom filtrering tappes vinen på flaske.