Barranco Oscuro, Alpujarra El Pino Granate Pinot Noir Natur 2009 (v/6stk)

Når det kommer til økologi, og det vi i dag har lært at kende som naturvine, er Manuel Valenzuela og hans livsværk Barranco Oscuro oppe på kanten af Sierra Nevada nationalparken nogenlunde midtvejs mellem Granada og Almeria uden sidestykke i Spanien. Han kom til Alpujarra i 1979, på et tidspunkt hvor de fleste havde travlt med at flytte væk, og købte en fløj af bodegaen, som ikke havde været i seriøs produktion, siden vinlusen satte alt i stå. Manolo, som han kaldes, plantede med stor nysgerrighed både de lokale og de internationale druesorter, som mange dengang troede ville frelse den spanske vinindustri, og nok så vigtigt sagde han lige fra starten Tak, men nej tak til alle tilbud på kemikalier og andre tilsætningsstoffer, som kunne lette hans arbejde i vinmarkerne og i kælderen. I stedet blev han lokomotivet i en sammenslutning, som tog afstand fra enhver manipulation med den frugt, som naturen begaver vinbønderne med, og da det nationale regelsæt for økologi ankom i 1989, blev Barranco Oscuro Spaniens første økologisk certificerede vingård. Siden droppede Manolo den økologiske certificering, fordi han mente, at hele setuppet blev kommercialiseret med manglende respekt for den bæredygtighed, som det hele oprindeligt handlede om, og i dag er Barranco Oscuro og de vine, som Manolo og hans søn Lorenzo producerer forunderligt nok uden for nummer, selvom de er på kortet på en lang række af Spaniens fornemste restauranter. En af dem er denne El Pino Granate, der tager sit navn efter det enlige pinjetræ, der står midt i vinmarken og om efteråret først rødmer og dernæst changerer over i gyldenbrune nuancer inden vinden blæser bladene til jorden. Der er tale om bare 1. 400 vinstokke med Pinot Noir, der står i skiffer og lerjord og får lov til at fylde det meste af en ha. , så der er fugt nok til, at druerne kan modne uden stress. Vinstokkene er sat af Manolo selv i vinteren 1996/97, og da de står i omkring 1. 300 meters højde, er der angiveligt tale om en af Europas højest beliggende vinmarker med Pinot Noir. Vinstokkene har fra dag et været dyrket traditionelt i ordets oprindelige betydning, hvilket vil sige uden anvendelse af herbicider, pesticider og syntetisk gødning. Der spredes kompost og humus mellem vinstokkene om efteråret, som ud over at give næring også hjælper med til at holde på fugten fra den regn, som trods alt falder. Derudover er det eneste indgreb en tidlig forebyggende sprøjtning med svovlopløsning mod meldug. Høsten er manuelt med en omhyggelig soignering af klaserne, mens de plukkes og derefter direkte maceration af overvejende hele klaser i rustfrit stål, hvor gæringen begynder spontant uden tilsætning af gær eller noget andet, og gæringstemperaturen reguleres udelukkende af de kølige efterårsnætter på bjerget. Vinen modner efterfølgende 9-12 måneder i brugte fade i forskellige størrelser uden nogen form for bakteriebekæmpelse ud over god gammeldags rengøring hvorefter den sammenstikkes, filtreres ganske let og tappes på flaske uden klaring eller svovling. De fleste år frigives hele produktionen det 3. år efter høsten og så hedder vinen El Pino Poja, men så er der også de særlige årgange som for eksempel 2009 hvor Manuel & Lorenzo Valenzuela vurderer at vinen vil udvikle sig ekstraordinært. Her forbliver halvdelen eller flere af flaskerne oppe Sierra Nevada nationalparken og når de endelig frigives, ja så er det at pinjetræet nærmer sig løvfald og derfor kaldes vinen El Pino Granate.

184,45 kr

Andre kiggede også på

Jean-Etienne Chermette, Pinot Noir Champs Blancs 2020

En let- til mediumfyldig meget saftig Pinot Noir med et dejligt mix af frugt, bløde tanniner og en charmerende åben profil. Druerne kommer fra 10-år gamle vinstokke, der vokser i en ler- og kalkholdig jord ved Légny i Pierres Dorées. Druerne vinificeres med 2/3 hele klaser, som bidrager til den sprøde frugt og struktur. Efter 8 dages maceration i betontanke, lagrer vinen 6 måneder; 85% på stål og 15% på nye egefade. Grundet de lokale appellationsregler, må huset sælge denne vin som almindelig bordvin.

Backhouse Pinot Noir 2020 (v/6stk)

Backhouse Pinot Noir er i vores optik en af Californiens bedste vine på den sarte Pinot Noir-drue i prislejet under de 150 kr. For at sikre en maksimal og autentisk frugtprofil er druerne høstet om natten og har dernæst gæret i temperaturstyrede tanke med 6 måneders efterfølgende lagring i franske egetræsfade.I den færdige, rubinrøde vin strømmer en lækker aroma af kirsebærnuancer, hindbær, rabarber, chokolade, skovbund og et strejf af dild. På tungen er vinen blød og smidig med en underliggende mineralitet, der giver et flot, rankt og elegant præg. Dermed hæver Backhouse sig over de mange federe og knapt så druetypiske Pinot Noir-vine, Californien ellers spytter ud i dette prisleje.Vi anbefaler servering ved 14-16 grader, eksempelvis hvis menuen står på grillet tun, kylling, pasta eller risotto med svampe eller som en lægger hyggevin i lænestolen.

Attilio Ghisolfi, Langhe Pinot Nero Pinay 2016 (v/6stk)

Vinen skænkes med en for Pinot Noir relativt stor farveintensitet og selvom den nu har været i flasken i et par år er de søde krydrede noter fra fadene fortsat i front både i næse og mund. Det er derfor en god ide lige at plaske vinen på en karaffel inden den skænkes således at der bliver mere plads til frugten, der anføres af sorte kirsebær.Ganske fyldig, men på ingen måde voldsom. Bare varm og stadig mere aromatisk efterhånden som den får lidt tid i glasset og til sidst nærmest silkeagtig når tanninerne slipper vinen fri. Ikke videre burgundisk og heller ikke særlig piemontesisk, men bestemt Ghisolfisk.

Calera, Selleck Pinot Noir 2017

Caleras Mt. Harlan Vineyards ligger i Gavilan-bjergene 40 km øst for Monterey-bugten. Stedet blev valgt på grund af dets kalkstensjord og ideelle klima. Med en gennemsnitlig højde på 2.200 fod er det blandt de højeste og flotteste vingårdssteder i Californien.100% Pinot Noir lagret 18 måneder i 100% fransk eg 30% ny, 70% brugte fadeFremviser kraften og balancen, der gør Pinot Noir-plantningerne fra 1975 på Selleck Vineyard så bemærkelsesværdige. Denne pragtfulde vin byder på levende aromaer af granatæble, hindbær og kirsebær sammen med et strejf af sødt sadellæder. I ganen er den lys og smukt syredrevet, med en energisk mundfornemmelse, der fører vinen til en lang, overdådig finish.