Colombaia, Toscana Rosso Vigna Vecchia 2016 (v/6stk)

En biodynamisk drøm er lige nu i færd med at blive udlevet af Dante og Helena Lomazzi i de rullende bakker i det centrale Toscana ca. 60 kilometer syd for Firenze. Men det var ikke drømmen om et landbrug i ordets almindelige betydning, der fik Dante til at opgive sin karriere i forretningslivet og vende tilbage til familiens ejendom i Mensanello. Det var drømmen om at sameksistere med landet frem for at ”bruge” det, der trak i dem begge, og diversiteten blandt planter, insekter og dyr blev deres succeskriterie. Deres 4 ha med vinstokke er primært plantet af Dantes far Piero, og Dante og Helena har så tilføjet frugthaver, andre afgrøder, et væld af blomster og forskellige vilde vækster, som til sammen gør en rundvisning både langvarig og inspirerende. Vinstokkene er de originale toscanske sorter med Sangiovese i spidsen, og produktionen blev certificeret økologisk allerede i 1999 og efterfølgende biodynamisk i 2007. Dante og Helena har i tråd med deres livsfilosofi valgt at producere deres vine så naturligt som muligt og som regel uden svovltilsætning overhovedet, og deres vine repræsenterer derfor noget af det mest rendyrkede naturvin, vi foreløbig har fået i porteføljen. Der er tale om meget små mængder og meget lave udbytter. Vinene er stofrige og primært egnede til at nyde sammen med mad. Når det kommer til Vigna Vecchia er der som navnet indikerer tale om frugt fra Dante og Helenas ældste parceller med 80% Sangiovese og resten udgjort af Colorino, Malvasia Nera og Canaiolo i den fremragende 2016-årgang. Gæret i cementtanke og efterfølgende lagret 36 måneder i 2600-liters gamle slavonske fade. Intens duft, nærmest parfumeret men umiskendelig toskansk med kirsebær, krydderurter, laurbær[1]blade, lakrids og brændt jord. Koncentreret og fast, meget autentisk og landlig. Dekanter gerne forud for serveringen og prøv den så med braisér retter med lam eller okse, pastaretter med vildt eller helt enkelt til friske brud af moden Parmiggiano Reggiano.

199,75 kr

Andre kiggede også på

Cosimo Maria Masini, Toscana Rosso Sanforte 2018 (v/6stk)

En næsten kraftig men stadig forunderlig frisk rødvin. Frugtaromaerne er både røde og mørke bær med indslag af kirsebær og blåbær, og en dejlig blomstret karakter over hele udtrykket. Nærmest som en buket tørrede blomster. Koncentreret og dyb, men stadig imponerende luftig, blød og rund. Sanforte understreger den selvbevisthed og ro, hvormed huset frembringer deres vine. Selvom druen er ukendt for de allerfleste rammer de lige i hjertet af den toskanske tradition og vinstil.

La Pievuccia, Toscana Rosso 2019 1 liter (v/6stk)

Dette er den fine røde bordvin på literflaske fra La Pievuccia, som lige siden starten i 1994 har vendt den konventionelle produktion ryggen og efterstræbt bæredygtigheden både ude blandt vinstokkede og i kælderen, som er lukket land for enzymer, fremmede gærstammer, kunstige tanniner og forsuring.Dette er med andre ord vin fra en af de tidligste økologiske- biodynamiske og såmænd også naturvins pionerer i Toscana, som tog bestik af fremtiden år før myndighedernes forskellige stempler og godkendelser blev kørt i stilling. La Pievuccia ligger i Castiglion Fiorentino i det sydlige Toscana mellem Arezzo og Lago di Trasimeno, hvor der selvfølgelig er masser af Sangiovese på dagsordenen, men da man ikke på samme måde er tynget af disciplinerne som i de mere berømte distrikter som for eksempel Montalcino og Montepulciano, er der også plads til at Freestyle. Som vinmageren Riccardo Papini formulerer det: Vi har ikke et navn, som kan hjælpe os med salget, og derfor producerer vi de vine, vi selv kan lide, og som gæsterne i vores agriturismo nyder, mens de er her og køber med sig hjem, når de rejser.Her er der hovedsageligt tale om Sangiovese, men også en god del Merlot for at ramme et lidt fyldigere udtryk. Der er naturligvis tale om manuel høst, først Merlot og et par uger senere Sangiovese. Drueklaserne soigneres allerede under plukningen og køres ned til vingården på ladet af familiens gamle Vespa, hvor der sker yderligere en sortering på et bord foran vineriet inden alle stilke fjernes og druerne efter en let knusning ryger op i små rustfri ståltanke. Her gærer vinen spontant uden temperaturkontrol i 2-3 uger med daglige omrøringer efterhånden, som skallerne stiger op mod overfladen. Herefter sammenstikkes den endelige vin, og efter 6 måneders modning i fad fri zone tappes den på flaske uden klaring eller filtrering, men med tilsætning af netop så meget svovl at vi, som Riccardo Papini formulerer det, kan forvente nogenlunde ensartede oplevelser.En dejlig jovial letløbende og saftig rødvin som virkelig flager for det lille ord ”drinkability”, som helst ikke vil oversættes til dansk. Som Riccardo Papini formulerer det: ”Vi tror ikke på meditationssvine. Vores credo er funktionelle vine, der bringer det bedste frem i vores gæster og de måltider vi serverer.”Vinen er produceret udelukkede ved brug af vedvarende energi og den er af etiske årsager tappet i lette flasker, hvor den reducerede vægt tæller positivt på CO2-regnskabet både ved transport og genanvendelse. Etiketter er lavet af genbrugspapir og endelig er der anvendt propper fremstillet af 100% biologisk nedbrydelige sukkerrørsfibre.

Colombaia, Toscana Rosso Tuttifrutti 2019 (v/6stk)

Dette er ikke en typisk toskansk Sangiovese, hvis sådan en overhovedet findes, men derimod et typisk udtryk for den nysgerrige skaberkraft, som det supersympatiske ægtepar Helena og Dante Lomazzi stadig er begavet med på deres lille vingård Colombaia på bakketoppen sådan ca. midtvejs mellem San Gimignano og Siena.Hvert år changeres nuancerne på deres labels alt efter hvad der ender i flaskerne og når vinene er på vej ud ad en tangent eller bare nysgerrigt søgende så bliver de ranke Bordeaux flasker skiftet ud med den lidt mere joviale af slagsen. De såkaldte Bourgogne flasker.Denne lille saftbombe af en vin som de, selvom det ikke kommer til udtryk på etiketten, kalder for Tutti Frutti, er således ovre i den eksperimenterende afdeling. Der er tale om ikke et Field blend så en samtidig høst af Sangiovese, Canaiolo og Malvasia Nera som gærer sammen uden fremmede gærstammer og uden temperatur kontrol i rustfrit stål uden knusning af druerne og med omkring 60% hele klaser i noget der ligner et maceration carbonique look a like. Vinen får lov til at sætte sig/modne 10 måneder i tanken inden Helena og Dante mener den ved at være klar hvorefter de tapper den uden klaring, filtrering eller tilsætning af svovl.En mellemfyldig saftig og ligefrem vin som lige bør få lov til at trække vejret efter at den er sluppet af med proppen således at den første funkiness reduceres en smule samtidig med at vinen bløder op. Herefter i næsen dejlig rig på mørke kirsebær, ribs samt grønne og let bitre urter og derpå i munden dejlig vital takket være næsten sprælske tanniner og en frisk syre som virkelig virker befordrende når der kommer mad på bordet.

Cosimo Maria Masini, Toscana Rosso Sincero 2019 (v/6stk)

Maria Paoletti Masini var oprindeligt advokat og passioneret kunstsamler, men opdagede at hun savnede hvad kun kaldte ro og jordforbindelse. Det ledte frem til købet af Villa la Selva i San Minatos smukke bakker i Val di Elsa nogenlunde midtvejs mellem Pisa og Firenze. Og her på de smukke skråninger omkring den samme bakketop har hun de sidste 20 år været på en rejse mod stadig større bæredygtighed og en biodivers praksis, som er ganske enestående. Siden 2012 har hun haft den erfarne agronom og biodynamiker, Francesco De Filippis, med på rejsen, og sammen har de godt hjulpet af moderne teknologi, som Maria formuleret det, fundet ud af at gennemføre gæringen på en ikke-invasiv måde, så vinene fremstår autentiske og så terroir ‘et bliver tydeligt”.Vi kan kun klappe i takt. Maria og Francesco har i på deres fælles fundament af biodynamik og komøg i de senere år formået at levere en håndfuld vine på et sjældent stabilt niveau, og selvom der er tale om vine fremstillet med meget lav intervention (herunder meget behersket anvendelse af svovl) kommer de alle med en meget fin fornemmelse for frugt, mens den naturlige såkaldte funkiness forbliver i baggrunden som en accent, eller et behageligt krydderi om man vil.Dette Demeter certificerede åbningsnummer fra Maria og Francesco er således ikke bare en Toscana Rosso, men en ”Happy-Tuscan-Wine”, skabt på et blend af Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Cabernet Frank fra vinstokke som alle står med en sydvestlig eksponering. Der er tale om manuel høst i den første halvdel af september for Sangioveses vedkommende og nogle gange skal vi helt frem til midten af oktober før de sidste Cabernet-druer er høstet, og overalt er der tale om så selektiv plukning og minutiøs soignering af klaserne i vinmarken, at den ellers obligatoriske sortering af frugten ved ankomsten til vingården er droppet.Alle stilke fjernes forud for gæringen, som sker i betontanke og rustfrit stål uden fremmede gærstammer og what so ever. I december sammenstikkes den endelige cuvée som efterfølgende modner i 8 måneder i en blanding af rustfrit stål, beton og brugte fade frem mod aftapningen på flaske, som sker uden klaring eller filtrering.Resultatet er en ægte charmetrold med en klassisk toskansk signatur af krydderurter, knasende knaldrøde kirsebær og hybenroser. Blød, saftig og med den der animerende friskhed, der giver lyst til en mundfuld mere.En herlig uhøjtidelig vin til charcuteri og ostebord, til pizza eller til retter med grillede grøntsager.