Enate Viñedos y Crianzas del Alto, Somontano Cabernet Sauvignon Reserva 2015 (v/6stk)

Bodegas Enate kunne i 2022 fejre sit 30-års jubilæum og er siden etableringen accelereret fra 0 til mere end 500 ejede og lejede ha. og anses nu som det lokomotiv, der har trukket Somontano op i det nye millennium og været katalysator for, at mange flere har fået øjnene op for dette distrikt nogenlunde midtvejs mellem Huesca og Barcelona. Bodegas Enate har begavet os med banebrydende Chardonnay vine, men det er de blå druer som dominerer, og Enate begaver os med en bred vifte af rødvine, som ikke skal skamme sig over at blive kaldt traditionelle, selvom druerne ikke er spanske. De vinificeret og modnet ud fra den samme filosofi, som gjorde Rioja til alles darling. Det vil sige med moderat ekstraktion fulgt af først lang modning på amerikanske og/eller franske fade og derpå yderligere flaskelagring, således at vinene først møder forbrugerne, når de er på vej ind i deres smukkeste drikkeperiode. Sådan er det også med denne Reserva, som nu udelukkende produceres på Cabernet Sauvignon. Der er tale om maskinhøstet frugt fra 15-30 år gamle vinstokke på Bachimaña, Las Valles, Planacor og Valle de Enate, der alle ligger med udsigt op mod Pyrenæerne, men byder sig til med forskellige jordbundsforhold og dermed lidt forskellige aromaprofiler i druerne. Høsten af Cabernet Sauvignon druerne startede i midten af september selvom om en våd og til tider skoldhed sommer (med den 7. juli som den varmeste nogensinde målt i Aragón) længe havde indikeret en ekstraordinært tidlig høst. Men det ændredes den 31. juli, da vinstokkene i løbet af få timer modtog så meget vand fra oven (op mod 80 mm. ), at der først kom balance i tingene igen i slutningen af august, da solen for alvor begyndte at skinne igen, således at vinmagen Jesús Artajona til sidst kunne konkludere, at 2015-høsten vil blive husket for sin ”gran carácter y magnífica calidad” (store karakter og storslået kvalitet). Efter en soignering og efter alle stilke var fjernet fra druerne blev de forvandlet til vin 28 ºC i rustfri stålanke med 3 ugers skind macerationen hvorefter den malolaktisk gæring fandt sted i begyndelsen af den 12 måneder lange modning i nye franske fade. Herefter er den endelige cuvée blevet sammenstukket og kuldestabiliseret inden aftapningen på flaske i maj 2019. En udtryksfuld og intens Cabernet Sauvignon med et bredt spektrum af røde frugter der bliver pakket ind i tørret abrikos, nellike, eukalyptus samt kakao og røg fra de nye fade. Vedholdende og med så faste tanniner at vinen fortsat vil udvikle sig over en årrække, hvis man kan lade den være.

169,15 kr

Andre kiggede også på

Stag's Leap Wine Cellars, Cask 23, Cabernet Sauvignon 2018

CASK 23 er blandt husets mest eftertragtede Cabernet Sauvignon-vine og et samlerobjekt for vinelskere verden over. CASK 23 blev til, da vinmager André Tchelistcheff i 1974 opdagede at et enkelt parti druer smagte helt ualmindeligt vidunderligt, så han opfandt ”opskriften”, som i dag er et blend af den allerbedste frugt fra de to fornemme vinmarker S.L.V. og FAY. CASK 23 er struktureret, meget koncentreret, intens i sin krydrethed med et elegant, tannisk bid. Flotte noter af anis, kirsebær og parfume i denne perfekte og velplejede vin.

Nabal Bodegas & Viñedos, Ribera del Duero, Valle de Nabal 2019

Saftighed, frugtpower og finesse. Disse er vinens absolutte nøgleord. Smuk rubinrød farve, med en koncentreret duft af modne kirsebær, blåbær og viol, komplimenteret af lakrids, grøn peber og vanilje. Mellemfyldig på tungen, med stor intensitet og solide, men finkornede tanniner. Røde blommer, kirsebærsaft, boysenbær og lakridsrod, suppleret af paprika, nelliker og mørk chokolade. En lang og frugtfyldt finale, med en forfriskende syre og imponerende struktur.

Nabal Bodegas & Viñedos, Ribera del Duero Reserva, Seleccion Familia 2015

Stor, kompleks og koncentreret top-vin fra Nabal. Fra højtbeliggende vinmarker og ældgamle vinstokke, lagret på Bodegaet’s bedste egetræsfade. Smuk kirsebærfarvet, med smukke violette reflekser. Ekspressiv duft med noter af sorte blommer, brombær, pibetobak og røget bacon, suppleret af kanel, vaniljebønne og underskov. I munden opleves vinen tæt og kompakt, men med en utrolig elegance og forfriskende syrestruktur. Smagen byder på kerne af mørke modne blommer, syltede kirsebær og saltlakrids, komplimenteret af læder, cedertræ, vanilje og røg. En uendelig lang eftersmag, hvor de silkebløde tanniner smelter i mundhulen.

Mocali, Maremma Cabernet Sauvignon 2020

Maremma Cabernet Sauvignon er en fyldig og solmættet vin, som stadig formår at bevare noget kant med sit toscanske ranke præg. Netop denne struktur gør, at sødmen balanceres perfekt og ikke overtager styringen i vinen. Med en rigtig god smagsfylde er den en perfekt ledsager til f.eks. grillet kød (også vildt) eller fyldige gryderetter. Vinen har et klædeligt krydret/urtet touch og en fin lang eftersmag. Fadet er rigtigt godt integreret, og giver fin støtte til den rige frugt. Alt i alt en vin med bred appeal og bred kulinarisk anvendelighed. Kan nydes ung og nogle år frem – men bør efter vores mening drikkes mens frugten stadig dominerer.