Guide til vine - en basisguide for begyndere

Skrevet af Rose Linn

Denne vinguide for begyndere vil give dig en grundlæggende basisviden om vine, og du vil få svar på mange spørgsmål såsom: hvordan opbevarer og serverer man bedst forskellige vine? og hvilken vin er bedst til maden?

Vintyper

Ja, der findes andet end flot rød- og hvidvin. Faktisk inddeles vin i bordvine og hedvine. Bordvine dækker over rødvin, hvidvin, rosévin og mousserende vine. Bordvinene har det tilfælles, at de består af omkring 14 procent alkohol eller mindre. Hedvine-kategorien betegner vine med en højere alkoholprocent, der typisk ligger mellem 14-20 procent. Klassiske hedvine er eksempelvis portvin eller sherry.

Opbevaring og servering

Når en god flaske vin skal opbevares, er det vigtigt, at den kan stå et stille og mørkt sted under en konstant temperatur på 8-18 grader. Vinen tåler nemlig hverken rystelser eller store og pludselige udsving i temperaturen.

Når en vin skal på bordet, skal man være opmærksom på, at ikke alle vine bør serveres på samme facon. Først og fremmest skal en vin have tid til at ilte. En god tommelfingerregel er derfor, at vinen bør hældes på glas eller i en karaffel cirka 30-60 minutter før serveringen. Bemærk dog, at en hvidvin kun behøver cirka 30 minutters iltning, mens en rødvin har godt af at ilte omkring en time.

Udover iltningen af vinen, er det også vigtigt at være opmærksom på, at hver vin har sin egen perfekte temperatur. Herunder ses et overblik over, hvilken temperatur de forskellige vine bør have ved servering:

  • Rødvin: 16-18 grader
  • Hvidvin: 10-12 grader
  • Rosévin: 8-12 grader
  • Mousserende vin: 6-10 grader
  • Portvin: 14-16 grader
  • Sherry: 8-12 grader

Vin til maden

Når man skal matche vin til mad, så er en god tommelfingerregel, at vinen skal matche maden i både smag og intensitet. Eksempelvis vil en let, sød hvidvin passe bedst til lys fisk. Her nytter det altså ikke noget, at finde den fyldige rødvin frem. Hvis du derimod har en stor bøf på menuen, gør du netop klogt i at servere en kraftig og intens rødvin, der kan matche bøffen stærke smag.

De store vinlande

Der findes mange lande, der er gode til at dyrke vin. I denne guide vil vi gennemgå de to mest kendte vinlande: Italien og Frankrig.

Italien

De italienske vine er meget populære i Danmark, og det er ikke tilfældigt. Italien har flere vindistrikter, der anses for at producere exceptionelle vine. Som de vigtigste kan nævnes Toscana (der er kendt for Brunello vinen), Veneto (der er kendt for Prosecco vine) og Piemonte (der er kendt for Barolo vinen).

Frankrig

Frankrig rangerer også højt på listen over danskernes favorit vinlande. Frankrig anses ofte som det land, vinen oprinder fra, og landets store vinhistorie med mange hundrede års erfaring har gjort dem verdensmestre. De franske vindistrikter har hver deres meget karakteristiske smage. Af de mest populære distrikter kan nævnes Bordeaux, Bourgogne, Rhone og Loire.

Med denne guide burde du være rustet til at afholde spektakulære middage, og imponere dine gæster med dejlig vin og din nye viden.