Vin er som bekendt lavet af gærede druer. Kort fortalt, bruges forskellige druer til produktionen af forskellige vine såsom rødvin, hvidvin og rosé vin.
Druesorter
Vin laves på enten blå eller grønne druer. De blå druer kaldes dog ofte også for røde druer, da de kan have en rødlig nuance. Derudover findes der over 3000 forskellige druesorter verden over, som kommer fra forskellige lande, områder og distrikter. De blå og grønne druer bruges til forskellige vine. Eksempelvis produceres rødvin af blå druer, hvidvin af grønne druer (dog indeholder hvidvin også afskallede blå druer, hvilket ikke mange er klar over) og champagne af en blanding af de blå Pinot Noir-druer og de grønne Chardonnay-druer. Det vil nok komme som en overraskelse for de fleste, at rosévin ikke er en blanding af røde og grønne druer, som mange fejlagtigt tror. Rosévin består derimod af blå druer uden skaller.
Fremstilling af vin
Uanset om der er tale om fremstilling af en rødvin eller hvidvin, er der mange dele af processen, der er ens. Nedenfor kan du læse om de grundlæggende trin i fremstillingen af rødvin.
- Fremstillingen af vin starter allerede ved høsten. Forskellige druesorter modnes forskelligt, og der er derfor ikke en entydig opskrift på, hvornår druerne skal høstes.
- Når de modne druer høstes, fjernes stilkene og de kværnes til en mos bestående af både frugtkød og drueskallen (der giver rødvinen den karakteristiske røde farve).
- Mosen anbringes i et kar, hvor man kontrollerer massen temperatur, da denne har stor betydning for gæringen.
- Under gæringsprocessen omdannes sukker fra druerne til alkohol og kuldioxid.
- Når det ønskede resultat er opnået, afbrydes gæringsprocessen, og man vil på dette tidspunkt i processen si vinen fra skallerne og frugtkødet.
- Vinen er dog ikke helt færdig endnu. Den anden gæringsproces påbegyndes i en ny tank, hvor al mosen er siet fra, og her vil vinen få den kraftige æblesyre omdannes til en mild mælkesyre, der giver vinen en rund smag.
- Vinen er nu klar til at komme på flaske!