Domaine Philippe Bouzereau Meursault Rouge 2018
Domaine Philippe Bouzereau Meursault Rouge 2018
Med Meursault kommunen i det sydlige Côte de Beaune starter området for Bourgognes absolutte tophvidvine. Sammen med nabodistrikterne Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet producerer man her nogle af de mest kraftfulde og komplekse vine på Chardonnay. I byen Meursault finder man utallige flotte ejendomme og modningslokaler, nogle af dem bygget helt tilbage i Middelalderen. Også i Meursault har Bourgognes mange klosterordner sat deres præg i løbet af områdets spændende historie. I dag ser byen måske en smule søvnig ud men tag ikke fejl. Vinaktiviteten er der stadig i allerhøjeste grad, selvom de store firmaer er flyttet til Beaune eller Nuit-St.-Georges. I Meursault findes ingen Grand Cru marker men til gengæld en del fremragende 1. Cru. Skal man drikke Meursault, når de er unge, kan man med fordel vælge "almindelige" Meursault AOC. Producenten Familien Bouzereau i Meursault (Côte de Beaune) har dyrket vin i området i ni generationer siden 1700-tallet. I 1995 købte Philippe Bouzereau det berømte Château de Cîteaux og samlede sine aktiviteter med vindyrkning og produktion på slottet. I 2006, efter endt vinstudie i Beaune og nogle års praktisk erfaring med vin i Beaujolais, Australien og New Zealand, overtog sønnen (som også hedder Philippe) firmaet med de dengang 16 ha. vinmarker, hovedsageligt beliggende i Meursault men også lidt i nabokommunerne. Da slotsbygningerne - og ikke mindst munkenes oprindelige vinkældre fra 1098 - krævede omfattende vedligeholdelsesarbejde, besluttede familien i 2010 at sælge Château de Cîteaux. Dog beholdte man de tilhørende vinmarker og fandt nye produktionslokaler. Familien har altid dyrket druerne efter principperne i ”Agriculture Raisonnée” (integreret dyrkning), og anvender udelukkende egne kloner.
Meursault Rouge fra Domaine Philippe Bouzereau produceres af Pinot Noir-druer fra en lille parcel på 0,25 ha. i Lieux-dit-marken ”Les Criots”. Som de fleste marker, hvor man har plantet Pinot Noir, ligger den mod Volnay, i den nordlige del af kommunen, og grænser faktisk op til 1. Cru-marken ”Les Santenots du Milieu”. Parcellens dybe, lerog kalkholdige undergrund egner sig perfekt til produktion af rødvine, og forklarer, at den i 1937 blev beplantet med Pinot Noir. Man praktiserer pløjning mellem rækkerne og anvender ingen ukrudtsmidler. Siden 2015 har parcellen i øvrigt været i overgang til økologisk dyrkning. Efter en klassisk afstilkning og en skånsom masning gennemgår druerne en kølig (12° C.) skindmaceration i 12 dage på temperaturregulerede kar, inden man højner temperaturen og tillader en spontan gæring med druernes egen gær. Man foretager løbende sænkning af masken og omrøringer i mosten i de 25 dage, som gæringen varer. Efter en malolaktisk gæring modnes vinen i 18 måneder på franske fade af 228 l. Inden aftapning bliver vinen let klaret, men ikke filtreret, for at bevare frugten og finessen. Vinen har et flot, blank rubinrød farve. I duften finder man åbne og frugtrige aromaer af røde bær (modne ribs, hindbær, kirsebær) og milde krydderier. Smagen har en god balance mellem frugtrighed, struktur og velour, og vinen slutter med god saftighed samt en smule mineralitet. Som altid i Philippe Bouzereaus vine, fornemmer man en diskret trækarakter, som ikke forstyrrer frugten i vinen. Server den til and, lam, svinekød, lam, kalv eller til hvidskimmeloste