Anthonij Rupert L'ormarins Brut Classique
Anthonij Rupert L'ormarins Brut Classique L’Ormarins Brut Classique er én af mange mousserende vine fra det sydafrikanske Anthonij Rupert Wine, der ligger ved byen Franschhoek i Western Cape i Sydafrika smukt omgivet af Groot Drakenstein Mountains forrevne bjergtinder. Vinhuset består af to historiske gårde L’Ormarins og Anthonij Rupert Estate og er grundlagt på gården L’Ormarins i Franschhoek af Anthonij Rupert, men gården har været anvendt i vinproduktion i langt længere tid … på flasken står der faktisk 1694. Efter Anthonijs død i en bilulykke i 2001 blev driften vingården overtaget af Anthonij Ruperts bror Johann Ruperts, som opkaldte vinhuset efter sin afdøde bror. Johann og Anthonij var sønner af Anton Rupert, der var en stor filantrop og grundlægger af et imperium bestående af destillerier, bryggerier, vingårde samt en portefølje af luksus mærker, så som Cartier, Dunhill, Piaget og Montblanc. Johann bestyrede tidligere salget af luksus varerne, mens hans bror Anthonij og søster Hanneli tog sig af vingårdene L’Ormarins, Rupert, Rupert & Rothschild og La Motte. I dag er Johann fortsat stor aktionær i foretagenet, som nu hedder Richemont Group og omfatter Cartier, IWC, Piaget, Dunhill, Montblanc, Chloé, Panerai og mange andre kendte mærkevarer. Derudover ejer han altså også Rubert Wines, som omfatter vinhuse/brands som Cape of Good Hope, L’Ormarins, Terra del Capo, Protea og så selvfølgelig Anthonij Rupert. Husets vinmarker er fordelt på L’Ormarins i Franschhoek, Rooderust i Darling, Riebeeksrivier i Swartland og Altima det øde Elandskloof. Samlet har vinhuset over 250 hektar vinmarker i de to områder. Og derudover omfatter driften også Franschhoek Motor Museum med 80 gamle veteranbiler. Denne L’Ormarins Brut Classique er lavet på et mix af 57% Chardonnay og 43% Pinot Noir, hvor Pinot Noir druerne kommer fra vinmarker i 178-188 meters højde ved Altima i Elandskloof. Chardonnay druerne kommer fra vinmarker ved Rooderust, hvor der er masser af skifer og let i undergrunden. Efter en manuel høst presses druerne og saften fra 1. og 2. pres holdes adskilt. Derefter er den bundfældet og gæring sket i rustfrie ståltanke. Derefter er der vinen sammenstukket, filtreret og aftapning på flaske er sket før andengæringen med over 2-4 års flaskemodning inden endelig degorgering med en sødlig dosage. Derefter lagrer vinen yderligere 3 måneder inden frigivelse. I næsen er det virkelig en tør vin, hvor der først og fremmest springer masser af nødder frem, ristede hasselnødder, gær, skal fra appelsiner, knuste og moste æbler, citroner og lidt blomsterpollen, nogle saltede mineralske noter og samlet meget frisk. Smagen er også frisk og boblerne meget intense og endda lidt småaggressive, hvor der omgående kommer grønne, sure æbler frem sammen med citroner og lidt grape. Det napper med frisk og letbitter smag, hvor syren samlet set er meget styrende, markant samt ret gennemgående. Det er sgu ikke ret ringe. 90 point.