Giacomo Conterno, Barolo Riserva 2010 Monfortino

BESKRIVELSE Hos Conterno er druer fra MGA Francia første gang anvendt til fremstilling af en Barolo Monfortino Riser- va Speciale i 1978. Planterne var da 4 år gamle og den- ne forunderlige og fuldkomne vin viste, at familien også kunne finde ud af at dyrke druer. Frit svingende gæringstemperatur og den lange fadlagring er blandt vinens mange særkendetegn: 1974 versionen blev lag- ret 10 år på botti og Sheldon Wasserman beretter, at han i november 1984 smagte Monfortino 1970 fra fad. Ellers har 8 år og senere 7 år været den typiske lag- ringsperiode. Roberto har også arbejdet med at gøre vinen tidligere tilgængelig, samtidig med at væsens- karakteren bevares og det er som om der er tilføjet en ekstra snert af elegance, der kompletterer den monu- mentale kraftfuldhed og helt unikke sammensætning af duft- og smagsproducerende stoffer. Monfortino er med sikker hånd bragt ind i det 21. århundrede.                           Familien Conterno har ifølge historiske dokumenter fremstillet vin siden 1770, men de nøjere omstændig- heder fortaber sig i det uvisse. Giacomo Conterno, som har lagt navn til vineriet, blev født i 1895 og døde i 1971. Sammen med sin far Giovanni lavede han, må- ske før Første Verdenskrig - og 1912 har været nævnt - eller i 1920, den første Barolo Monfortino, der siden er blevet områdets mest legendariske og feterede tradi- tionelle Barolo. 1920’eren er fremstillet med druer fra Le Coste di Monforte d’Alba og oprindelig var Mon- forte den foretrukne kommune, hvilket gav anledning til navnet Monfortino. I årtier blev Baroli herfra pro- duceret med indkøbte druer fra topmarker i Monforte eller Serralunga d’Alba, men i 1974 købte Giacomos ældste søn Giovanni og dennes søn Roberto en 15,8 ha stor hvedemark med en ejendom kaldet Cascina Fran- cia i det sydlige Serralunga. Giovanni mente, at der engang havde stået Nebbiolo her og det kom der til igen. Fra 8,78 ha fremstilles nu herfra i udvalgte år Ba- rolo Francia og Barolo Monfortino, mens de resteren- de beplantede 4,33 ha er dediceret til Barbera d’Alba Vigna Francia. I 2008 købte Roberto Conterno 3 ha på Cerretta i Serralunga, og herfra fremstilles nu en Baro- lo Cerretta (fra 2 ha) og en Barbera d’Alba Vigna Cer- retta. I 2015 købte Roberto næsten hele MGA Arione, også i Serralunga, og fra de ca. 3 beplantede indkøbte hektar forventes der at komme en Barolo Arione.

12995 kr