Château Latour 2012 1 Cru Classé

BESKRIVELSE Vi har ikke så travl med at beskrive og slet ikke bedømme de helt store vine. Det er der andre, der gør med større entusiasme og oftere med større dygtighed end os, og informationerne - hvis de ikke lige skal være på dansk - er kun et klik borte, eller et lille blik op til højre, hvor vi bringer nogle af de mange vurderinger fra de toneangivende internationale smagsdommere.     Alligevel skal det med at Château Latour år efter år er en af de bedst bedømte vine.    Der er altid tale om et enigt anmelderkorps, der som regel går i selvsving, lige så snart de smager vinen første gang, og over en kam kalder de alle vinen for "Just a baby" og skriver, at "this needs time!" samtidig med at de ofte kvitterer med noget nær det ultimative i deres talmagi.   Det spændende ved Château Latour er, at den i modsætning til de fleste andre herefter ikke bliver efterladt i glemsel. Flere af de internationale kritikere, som er særligt fokuseret på Bordeaux tager sig tid til (og får mulighed for) at smage vinene adskillige gange. I starten er det, det perspektiv og de udviklingsmuligheder som fornemmes, som får anmelderne op på den høje klinge og siden, når vinen har fået lov til at udvikle sig i nogle år, så er det den fantastiske dybde som fascinerer og begejstrer, og sandheden er vel, at Château Latour nu som før er en af de længst levende vine på planeten. I hvert fald står beretningerne om monumentale oplevelser i kø fra dem, der i der i dette millennium har været så heldige at være til bords med Latour fra årene 1945, 1928, 1900 eller 1899, og måske er det derfor, at Château Latour i 2012 efter flere års forberedelse annullerede alle deres allokeringsaftaler med négocianterne og meldte sig ud af det traditionelle ”en primeur” marked, for i stedet at satse på en senere frigivelse af vinene, efterhånden som de trådte ind i deres respektive mere modne perioder. Således fulgte i april 2013 en relancering af Château Latour 1995, og disse senere frigivelser har nu i et årti været normen på Latour. Denne Latour 2014 er således først endeligt frigivet i forbindelse med ”en primeur” smagningerne af 2021-årgangen i Bordeaux i foråret 2022! Overvejende Cabernet Sauvignon og udelukkende frugt fra 45-105 år gamle vinstokke på det berømte 47 ha. store L'Enclos, der adskilt af afvandingskanaler og grænsende op til Léoville-Las-Cases, Château Haut-Bages-Libéral Château Pichon-Baron er Latours historiske hjerte. Høsten er manuel og druerne transporteres den korte vej frem til Les Chais i små 8 kilos bakker, hvor de løftes op på 1. salen, hvor der foretages en dobbelt sortering. Først en grovsortering af klaserne hvor bladdele og åbenlyst defekte druer fjernes og derefter en sortering drue for drue efter alle stilke er fjernet. Herefter knuses druerne og ledes via tyngdekraften frem til det store batteri af ståltanke, der i størrelser varierer fra 1. 200 til 17. 000 liter, således at der kan gæres druesort for druesort og parcel for parcel. Den endelige cuvée er sammenstukket efter omfattende smagninger i januar og februar og er derpå modnet i 20 måneder i 100% nye fade: Det første år i 1. års kælderen med ugentlige toppings og dernæst det andet år efter en klaring med friske æggehvider (2 til 6 pr. fad) i den temperaturkonstante 2. års kælder frem mod sammenstik af den endelige cuvée i stål, aftapningen på flaske og den forlængede flaskemodning frem mod frigivelsen.   ANBEFALINGER Vinous by Antonio Galloni 95 Neal Martin - Marts 2022 Robert Parker - The Wine Advocate 97+ William Kelley - Marts 2022 Jancis Robinson 19/20 Jancis Robinson - Blindsmagning i februar 2018 Jeff Leve på The Wine Cellar Insider 96 Jeff Leve - Juni 2022 winedoctor by Chris Kissack 94 Chriss Kissack - April 2022 James Suckling 97 April 2022 Decanter Magazine 96 Georgina Hindle - November 2021 Årgang 2012 Land Frankrig Region Bordeaux Distrikt Pauillac Producent Château Latour Vinmager Hélène ⁠Génin & Frédéric Engerer Druer Cabernet Sauvignon (90 %) Merlot (9 %) Cabernet Franc (0,75 %) Petit Verdot (0,25 %) Nettoindhold 0,75 l Lukkeanordning Naturkork Produktionsform Under konvertering til økologi Alkoholprocent 13,4 % Restsukker 1,5 g/l Indeholder sulfitter Ja Fadlagret Ja Lagring 20 måneder på 100% nye fade og dernæst adskillige år i flasken inden frigivelse. Forventet holdbarhed 30-40 år fra høståret.

4495 kr

Andre kiggede også på

Château Pape Clement, Cru Classé Pessac-Léognan 2020

96-99 point: Jeb Dunnuck: Ranking with the top wines of the vintage, the dense purple-hued 2020 Château Pape Clement offers a sensational bouquet of pure crème de cassis interwoven with notes of liquid violets and classy oak. Possessing flawless balance,

Château Marquis D'Alesme, 3. Cru Margaux 2020

94-96 point: James Suckling: Chewy and very tannic with a solid depth of dark fruit, showing blackberry and currant character. Full and powerful. Real structure here. 93-95 point: Jeb Dunnuck: Another gem of an estate in Margaux that should be on eve

Château Olivier, Pessac-Léognan Grand Cru Classé 2018

93 point: Decanter: Inky depths, one of the most concentrated Oliviers I have seen in terms of its colour. This hangs in tightly from the start, is not afraid of flexing its tannins, not exuberant but there is plenty of flavour here. Recommend giving it

Château Pedesclaux, 5. Cru Pauillac 2016

James Suckling 95 point "So aromatic with crushed currants, raspberries and blackberries with hints of graphite and lead pencil. Full-bodied and very tight with beautiful tannins and a long, flavorful finish. The tannins really build at the end of the pa