Dominio De Pingus 2021, Ribera Del Duero

BESKRIVELSE Pingus er for længst blevet et ikon, som man kun nærmer sig, hvis man er i selskab med en lidt skødesløs bankrådgiver. Men det er også en vin, som især danske vinelskere bør spare op til for bare en sjælden gang i mellem at opleve, hvorledes vinen i de senere årgange er blevet mere transparent, så det er blevet nemmere at fornemme formatet, mens vinen stadig er vital og legesyg. Samtidig er det sympatisk, at ikke alle pengene ender i banken, men at en del også bruges til at forankre succesen og til forsøg på at sikre den fremtidige indtjening. Således har Peter Sisseck, som en af de eneste vinmagere på planeten, betalt kassen for at imødegå frosten i foråret. Han har fået installeret ventilatorer/varmluftsblæsere omkring de parceller, som leverer frugten til guldægget Pingus! Den britiske Master og Wine Tim Atkin har regelmæssigt besøgt Ribera del Duero siden starten af 1990'erne, og siden han for nogle år siden af det lokale Consejo Regulador blev opfordret til at afholde en serie af såkaldte Master Classes for sommelierer, journalister og importører i Storbritannien, er han givet den person, som har det dybeste kendskab til vinene fra Spaniens førende rødvinsdistrikt. I september 2023 kom hans 7. rapport som igen kort og godt hedder "Ribera del Duero Top-100”, men reelt er der tale om mere end det. Nemlig et imponerende øjebliksbillede af hierarkiet i Ribera del Duero funderet på smagningen af de senest frigivne vine fra over halvdelen af producenter i distriktet. Denne gang 578 vine fra 181 Bodegaer, og det interessante er, at i alle årene som rapporten blev udarbejdet, så har det været de samme 3 Bodegaer, som kærligt har lagt arm om topplaceringerne. Nemlig legenden Vega Sicilia, den nye duks i klassen Dominio de Es og så Peter Sisseck og hans Dominio de Pingus. Og sådan er det også i Tim Atkins 7. rapport, hvor Vega Sicilia troner på førstepladsen et mulehår foran Dominio de Es og Pingus, som deler anden pladsen. Druerne er plukket fra den 20. september og et par dage frem på den 2 parceller  ”San Cristobal" og ”Barrosso”, som ligger med 400 meter imellem sig ovenfor La Horra og begge er tilplantet i 1929 som en del af den første generation af post-phylloxera vinstokke podet på den oprindelige Riparia grundstamme. Peter leger lige som mange andre af tidens vinmagere, der er oppe på beatet, med vinifikation af de hele drueklaser, og her i 2021 var det omkring 1/4 af klaserne, som havde så smukt modnede stilke, at de kom med op i de 2. 000 liters franske fade, hvor Pingus kommer til verden. Det har i et par år været slut med nye fade og i stedet anvendes franske 228 liters fade, som er blevet brugt til Flor de Pingus en enkelt gang. I 2021 trådte Peter igen på fad bremsen, og tiden i de små fade blev begrænset til 12 måneder hvorefter resten af den 21 måneder lange modning frem mod det endelige sammenstik og aftapningen på flaske uden klaring eller filtrering foregik i større fade. Vi elsker Peter Sisseck for alt, hvad han står for. Hans konstante stræben efter det bedre, hans selvkritik, hans intelligente tilgang til vinfremstillingen og ikke mindst hans evne til at forvandle druer til noget helt særligt uanset hvor i verden, han rører ved dem. Vi er således på forhånd begejstrede, og føler ingen trang til at placere denne 26. udgave af Pingus (vinen blev ikke produceret i 2002) ind i kavalkaden af majestætiske vine. Det har bare været vidunderligt at være med på rejsen lige fra dengang vinen blev dobbeltmodnet på små nye franske fade og frem til nu. Så vi lader Peter Sisseck få de sidste ord:   “Pingus is time after time the standard bearer of our project. It has reached a level of perfection in vine husbandry that allow us, year after year to produce something outstanding.    This 2021 is no exception. Deeply colored but not black with beautiful sparks of ruby. A really deep nose of ripe fruit, Pingus is always more blue than red fruit, so it is extra important that is always on the fresh side. It must never get too jammy or heavy this is one of the real challenges making wine in these warm years.  A great mouth with the texture of what i call 3D tannins, this crazy balance between a relatively high pH and quite rich tannins. I really do think it is the hallmark of great Tinto Fino from "Ribera del Duero”.   And in 2021 I think we hit it spot on. Not to talk about the length that carries the wine back and lingers. In my humble opinion this is like a replay of the great 2000 Pingus.

8495 kr

Andre kiggede også på

Ribera del Duero, Gran Resalte 2019

Gran Resalte er en koncentreret, struktureret og langtlevende Ribera del Duero-vin. Vinen fremstår mørkrød i glasset med kraftige aromaer af mørke bær, læder, blomme, røg og vanilje. I munden har den koncentreret, blød frugt med ungdommelige, let st

Ribera del Duero, Crianza 3 liter 2020

Arzuaga Crianza er en semi-moderne Ribera del Duero, hvor man fornemmer de klassiske rødfrugtede og tobakkede toner fra Ribera del Duero kombineret med Arzuagas fint integrerede brug af fade. Den mørkrøde farve efterfølges af en tobakket og rødfrugtet

Ribera del Duero, Crianza 9 liter 2019

Arzuaga Crianza er en semi-moderne Ribera del Duero, hvor man fornemmer de klassiske rødfrugtede og tobakkede toner fra Ribera del Duero kombineret med Arzuagas fint integrerede brug af fade. Den mørkrøde farve efterfølges af en tobakket og rødfrugtet

Ribera del Duero, Crianza 5 liter 2019

Arzuaga Crianza er en semi-moderne Ribera del Duero, hvor man fornemmer de klassiske rødfrugtede og tobakkede toner fra Ribera del Duero kombineret med Arzuagas fint integrerede brug af fade. Den mørkrøde farve efterfølges af en tobakket og rødfrugtet