Dominio De Pingus, Pingus 2020

BESKRIVELSE Pingus er for længst blevet et ikon, som man kun nærmer sig, hvis man er i selskab med en lidt skødesløs bankrådgiver. Men det er også en vin, som især danske vinelskere bør spare op til for bare en sjælden gang i mellem at opleve, hvorledes vinen i de senere årgange er blevet mere transparent, således at det er blevet nemmere at fornemme formatet, mens vinen stadig er vital og legesyg. Samtidig er det sympatisk, at ikke alle pengene ender i banken, men at en del også bruges til at forankre succesen og til forsøg på at sikre den fremtidige indtjening. Således har Peter Sisseck, som en af de eneste vinmagere på planeten, betalt kassen for at imødegå frosten i foråret. Han har fået installeret ventilatorer/varmluftsblæsere omkring de parceller, som leverer frugten til guldægget Pingus! Den britiske Master og Wine Tim Atkin har regelmæssigt besøgt Ribera del Duero siden starten af 1990'erne, og siden han for nogle år siden af det lokale Consejo Regulador blev opfordret til at afholde en serie af såkaldte Master Classes for sommelierer, journalister og importører i Storbritannien, er han givet den person, som har det dybeste kendskab til vinene fra Spaniens førende rødvinsdistrikt. I efteråret 2022 kom hans 6. rapport som igen kort og godt hedder "Ribera del Duero Top-100”, men reelt er der tale om mere end det. Nemlig et imponerende øjebliksbillede af hierarkiet i Ribera del Duero funderet på smagningen af de senest frigivne vine fra over halvdelen af producenter i distriktet. Denne gang 578 vine fra 160 Bodegaer, og det interessante er, at i de første 5 år, som rapporten blev udarbejdet, så har det været de samme 3 Bodegaer, som kærligt har lagt arm om de 3 topplaceringer. Nemlig legenden Vega Sicilia, den nye duks i klassen Dominio de Es og så Peter Sisseck og hans Dominio de Pingus. Og sådan er det næsten også i Tim Atkins 6. rapport. Pingus deler førstepladsen med Vega Sicilia og Bodegas Valdaya Mirum, som lige formåede at stryge forbi Dominio de Es. Igen i 2020 blev der satset på lidt højere udbytter og en lidt tidligere høst i forsøget på at efterstræbe en lidt friskere balance i vinen, og netop den tidlige høst blev Peters held i 2020. Han startede den 7. september, og da "helvede brød løs" med 60-70 mm. regn natten til den 18. september, var hans høstarbejdere netop færdige på de to parceller ovenfor La Horra, som leverer frugten til Pingus. (”San Cristobal" og ”Barrosso”, som ligger med 400 meter imellem sig og begge er tilplantet i 1929 som en del af den første generation af post-phylloxera vinstokke podet på den oprindelige Riparia grundstamme) Peter leger lige som mange andre af tidens vinmagere, der er oppe på beatet, med vinifikation af de hele drueklaser, og her i 2020 var det omkring 20% af klaserne, som havde så smukt modnede stilke, at de kom med op i de 2. 000 liters franske fade, hvor Pingus kommer til verden. Det har i et par år været slut med nye fade og i stedet anvendes franske 228 liters fade, som er blevet brugt til Flor de Pingus en enkelt gang. I 2020 trådte Peter igen på fad bremsen, og en del af vinen forblev således oppe i de store fade i alle 21 måneder frem mod det endelige sammenstik og aftapningen på flaske, der som sædvanlig skete uden klaring eller filtrering. Vi elsker Peter Sisseck for alt, hvad han står for. Hans konstante stræben efter det bedre, hans selvkritik, hans intelligente tilgang til vinfremstillingen og ikke mindst hans evne til at forvandle druer til noget helt særligt uanset hvor i verden, han rører ved dem. Vi er således på forhånd begejstrede, og føler ingen trang til at placere denne 25. jubilæumsudgave af Pingus (vinen blev ikke produceret i 2002) ind i kavalkaden af majestætiske vine. Det har bare været vidunderligt at være med på rejsen lige fra dengang vinen blev dobbeltmodnet på små nye franske fade og frem til nu, hvor de nye fade er pensioneret. Så vi lader Peter Sisseck få det sidste ord: ” 2020 gave me all the stuff I was hoping for – a beautiful balance. ” Årgang 2020 Land Spanien Region Castilla y León Distrikt Ribera del Duero Producent Dominio de Pingus Vinmager Peter Sisseck Druer Tempranillo (100 %) Nettoindhold 0,75 l Lukkeanordning Naturkork Antal flasker produceret 7200 Produktionsform Biodynamisk Alkoholprocent 14,0 % Restsukker 1,5 g/l Fadlagret Ja Lagring 21 måneder. i franske fade. 10% i et 2. 000 liters fad. Resten i en gang brugte 228 liters fade. Forventet holdbarhed 20-25 år fra høståret. ANBEFALINGER Tim Atkin - Master of Wine 98 A brilliant wine that deserves its global reputation, Pingus uses grapes from two plots in La Horra - Barroso (three hectares) and San Cristóbal (one hectare) – and shows no sign of the higher yields of the 2020 vintage.

8995 kr

Andre kiggede også på

Dominio De Pingus Flor De Pingus 2018

BESKRIVELSE Ovenpå den knappe 2017-årgang, hvor Peter Sisseck i de tidlige morgentimer den 28. april mistede halvdelen af høsten på grund af frost, er Flor de Pingus i 2018 tilbage i fuld produktion og Peter beretter at der samtidigt var tale om smukt modne og nærmest perfekte druer da han igen at sætte høsten i gang lidt tidligere end mange andre. Således er druerne plukket i perioden 16. september til 8. oktober, hvilket var omkring en uge tidligere end gennemsnittet. Flor de Pingus bliver nu som før skabt på frugt fra delvist lejede vinmarker nær de to parceller Barrosso og San Cristóbal, der føder selve Pingus. Vinstokkene er blot yngre, men med planter på 40-60 år er der stadig tale om velvoksne vinstokke, hvis rødder trænger dybt ned i undergrunden og bidrager med stor mineralitet til vinen samtidig med at de er så vidt forgrenede at de kan tære på vinterens nedbør så stress undgås i de tørre sommermåneder.

Dominio De Pingus Flor De Pingus 2013

BESKRIVELSE Flor de Pingus 2013 kommer fra delvis lejede vinstokke alle plantet nær de to parceller, der føder selve Pingus. Vinstokkene er blot yngre, men med planter på mellem 35 og 45 år er der stadig tale om velvoksne vinstokke hvis rødder trænger dybt ned i undergrunder og fremadrettet bidrager med stor mineralitet til vinen. Som ved Pingus er der tale om 100% Tempranillo og høstudbyttet er stadig lavt, maksimum25 hl. /ha. Vinen gærer i store træfade, og det meste overlades til naturen. Derpå følger 14 måneder på en blanding af nye franske fade og fade der har været brugt til Pingus inden aftapningen på flaske, som sker uden klaring og filtrering. Vinen er på mange måder et spejl af Pingus, og kvalitets og stilforskellene er langt mindre end prisforskellen indikerer. Således har vinen langsom hentet ind på storebror hos den gode Robert Parker, og fra 2004 og frem ligger vurderingen på 95-98 point, mens Pingus i samme periode scorer 98-100 point. Dette fik i 2008 Parkers mand i Spanien Jay Miller til at konkludere at "In the price/quality sweepstakes, this might be Spain's finest wine." Biodynamisk siden årgang 2005. Rating: Robert Parker: 92 point

Dominio De Pingus Flor De Pingus 2021 - MAGNUM

BESKRIVELSE Flor de Pingus bliver nu som før skabt på frugt fra 25-60 år gamle vinstokke, der står på primært lejede parceller spredt rundt omkring landsbyerne La Horra og Olmedillo de Rio ikke så forfærdeligt langt fra de to berømte parceller Barrosso og San Cristóbal, der leverer frugten til den ikoniske Pingus. I årenes løb er antallet af parceller, som Peter Sisseck har fundet værdige til Flor de Pingus, vokset støt, så der efterhånden er tale om 35 ha., der de fleste år leverer frugt nok til at producere mere end 100.000 flasker.   Flor de Pingus er således ikke en anden vinen til Pingus, men en helt anden vin skabt på frugt, der blev plukket fra den 20. september og en uge frem, og for anden gang er der ikke udelukkende tale om Tempranillo druer, men også Grenache (4%) som nu er blevet en del af game planen. Turen ned til vingården i landsbyen Quintanilla de Onésimo klares på en times tid. Her sker der en soignering og sortering af druerne, hvor de smukkeste klaser lægges til siden fordi Peter Sisseck eksperimenterer med hele drueklaser blandt de let knuste druer. Frugten forvandles til vin parcel for parcel i 4.000 liters ståltanke uden fremmede gærstammer, hvorefter den unge vin modner på en blanding af omkring 20% nye franske fade, fade der har været brugt til Pingus en enkelt gang og nu også nogle større 1.500 liters fade for at favorisere frugten frem for fadet. Sammenlagt 14 måneder hvorefter den endelige cuvée er sammenstukket og tappet på flaske i juni og juli 2023 uden forudgående klaring eller filtrering. Flor de Pingus er på mange måder et spejl af Pingus, og kvalitets- og stil forskellene er især de første år mindre, end prisskiltet indikerer.  Flor de Pingus er ikke så koncentreret som tidligere, men Spanien fornægter sig ikke, så der er stadig pænt med smæk på. Masser af blommer, violer og vilde krydrede urter, som igen danser legesygt med de stadig generøse krydderier fra fadene. Kraftfuld og fyldig, men samtidig båret frem af en underliggende frisk, salt mineralitet, som får tanninerne til at glide lidt i baggrunden, så vinen som Peter Sisseck siger bliver ”saftig og sexet” på en måde ”som jeg virkelig elsker”. Peter Sisseck beskriver i øvrigt Flor de Pingus 20212 således: “The Flor de Pingus 2021 is less dark in color than Pingus itself. Pure ruby light. The nose is very fresh and more red than blue fruit. The 4 % Grenache that we have been adding through replanting surely helps here. Flor de Pingus is always lighter than Pingus but the quality of the tannins is of cause as important, and we aim more for a lush feeling than for something structural. This 2021 is very much the ideal of this. I am really proud of this wine!” PINGUS Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de gode tilbud før alle andre TILMELD DIG   

Dominio De Pingus Flor De Pingus 2007

BESKRIVELSE Flor de Pingus 2007 kommer fra delvis lejede vinstokke alle plantet nær de to parceller, der føder selve Pingus. Vinstokkene er blot yngre, men med planter på mellem 35 og 45 år er der stadig tale om velvoksne vinstokke hvis rødder trænger dybt ned i undergrunder og fremadrettet bidrager med stor mineralitet til vinen. Som ved Pingus er der tale om 100% Tempranillo og høstudbyttet er stadig lavt, maksimum25 hl. /ha. Vinen gærer i store træfade, og det meste overlades til naturen. Derpå følger 14 måneder på en blanding af nye franske fade og fade der har været brugt til Pingus inden aftapningen på flaske, som sker uden klaring og filtrering. Vinen er på mange måder et spejl af Pingus, og kvalitets og stilforskellene er langt mindre end prisforskellen indikerer. Således har vinen langsom hentet ind på storebror hos den gode Robert Parker, og fra 2004 og frem ligger vurderingen på 95-98 point, mens Pingus i samme periode scorer 98-100 point. Dette fik i 2008 Parkers mand i Spanien Jay Miller til at konkludere at "In the price/quality sweepstakes, this might be Spain's finest wine." Rating: Robert Parker: 95 point