Dominio De Pingus, Pingus 2017

BESKRIVELSE Peter Sisseck er navnet på den 43-årige danske vinmager, som i løbet af kun 10 år er blevet verdenskendt for vinen Pingus. En vin, der i dag har opnået kultagtig status. På vingården Dominio de Pingus i Ribera del Duero i det nordlige Spanien sætter Peter Sisseck stadig nye standarder for, hvordan udsøgt vin kan produceres. Da Peter Sisseck overtog styringen på Pingus, var det første han gjorde at fyre alle, der vidste noget om vin. Han ville nemlig starte med en renvasket tavle og derfra lave det bedste, han med moderne teknik kunne opnå. Få år efter kom den internationalt kendte vinguru Robert Parker forbi og tildelte Peter Sisseck’s vin 100 point.   Dermed var lykken gjort, og priserne er siden steget med raketfart. I dag sælges udvalgte årgange for mere end 10. 000 kroner pr. flaske! Alle tænkelige moderne metoder som bl. a. lavt udbytte og undladelse af filtrering anvendes for at lave en koncentreret og fyldig rødvin. Druen er den spanske nationaldrue Tempranillo.     Pingus, som får 200 pct. nye egetræsfade, hvilket betyder, at vinen efter lagring på helt nye fade omstikkes én gang mere til på helt nye træfade. Frugtkoncentrationen i vinen er så tæt og rig, at vinen på ingen måde kommer til at fremstå med for megen træsmag. Det er helt klart en elite-vin, som beriger én med en oplevelse for livet. Den berømte vin Pingus laves som bekendt af den danske vinmager Peter Sisseck på hans ejendom Dominio de Pingus i det nordspanske Ribera del Duero. Han fremstiller kun cirka 6000 flasker om året, og priserne for en flaske ligger typisk på mellem 5000 og 10. 000 kr. alt efter årgang. Flor de Pingus er en anden vin fra hans lille vingård, men den må ikke opfattes som en 2. vin til Pingus. Druerne kommer fra nogle helt andre marker, og de to vine vinificeres hver for sig.   Peter Sisseck’s dogmeregler er baserede på de klassiske kvalitetsbegreber om terroir, hvilket blandt andet dækker over det plantenære klima, jordbundens beskaffenhed og landskabets formationer, vinplanten og vinifikationen. Han formulerer sine dogmeregler således: • Vinstokkene skal være så gamle som muligt, og de skal gro på en sydvendt skråning. • Druesorten skal være den lokale Tempranillo. • Udbyttet skal være lavt. • Drueudvælgelsen skal være ekstremt selektiv. • Afstilkning skal foregå i hånden. • Gæringsbeholderne skal være små. • Gæringen skal være relativ kold. • Obligatorisk anvendelse af helt nye egetræsfade. • Ingen klaring og filtrering af vinen.

8995 kr

Andre kiggede også på

Dominio De Pingus, Pingus 2015

BESKRIVELSE Det må have været svært for Peter Sisseck at liste denne 21. udgave af Pingus på markedet relativt kort tid efter, at han i forbindelse med frigivelsen af 2014’eren proklamerede, at han igen havde ramt den nerve og den uendelige dybde som i sin tid fik Robert Parker til at kalde den første Pingus for ”one of the greatest and most exciting young red wines I have ever tasted”. Ikke desto mindre har han overvundet udfordringerne i 2015 og produceret en imponerende rig, frisk og velafbalanceret vin, der inviterer os med videre på Peters rejse mod den ultimative balance. Nu som før kommer frugten fra de to komplementære sydvendte parceller, "Barrosso" og "San Cristobal" på tilsammen 4,5 ha., der ligger i omkring 800 meters højde. Her sveder de gamle vinstokkene når solen skinner, men som regel får de lov til at samle kræfter i de kølige nætter. Det skete imidlertid ikke i samme grad som normalt i 2015 som var et meget varmt og tørt år, som leverede en frugt, der ikke ligefrem supporterede Peters fornyede stræben efter elegance. Løsningen blev at høste en kende tidligere og op til 15% mere, og resultatet er blevet et tankevækkende eksempel på at less is more ikke nødvendigvis er rigtigt når solen brager ned fra skyfri himmel. Druerne sorteres såvel under høsten som i vinkælderen og gærer derefter i 2.000 liters træfade uden tilsat gær, sammen med 30% hele drueklaser. Vinen modner herefter i et og to gange brugte Bourgognefade (ikke nogen nye fade længere) i 20 måneder hvorefter den efter smagninger og analyser sammenstikkes og tappes uden klaring eller filtrering. Resultatet igen fænomenalt og endnu et bevis på, at Peters rejse væk fra de nye fade og det monumentale udtryk allerede er en lykkelig en af slagsen. Her er eksotiske aromaer hvor viol, brombær, kirsebær og svedende figner smelter sammen med visne roser, tørrede frugter, mokka, karamel, svampe og skovbund. Fyldig, men ikke pågående. I stedet forførende og nærmest fri for kanter fordi tanninerne er svøbt i frugt og krydderier. Vinen er bare overdådig og sætter nye standarter for begreberne finesse og elegance i Ribera del Duero.   RP 99 Point

Dominio De Pingus, Pingus 2018

BESKRIVELSE Druerne til Pingus kommer fra de 2 parceller Barrosso, hvor vinstokkene efterhånden er mere end 65 år gamle, og San Cristóbal, hvor de er endnu ældre. Til sammen taler vi bare et areal på 4,2 ha., som i gode / rige år leverer frugt nok til at fylde omkring 30 fade. Ovenpå frosten i 2017, som berørte omkring ¼ af vinstokkene på trods af dyrt installerede ventilatorer/varmluftsblæsere, havde vinstokkene noget de skulle indhente, og da der efter en regnfuld vinter samtidigt var tilstrækkeligt med fugt i jorden til, at vinstokkene kunne komme igennem de tørre sommermåneder uden stress, blev 2018 et både gavmildt og et godt år for Pingus. Så både kvantitet og kvalitet er i top.... Som så mange andre vinmagere forsøger Peter med vinifikation af hele drueklaser, og her i 2018 var det næsten halvdelen af klaserne, hvor stilkene var så smukt modne, at de kom med op i de 2.000 liters franske fade, hvor Pingus kommer til verden. Det har i et par år været slut med nye fade og i stedet anvendes franske 228 liters fade, som er blevet brugt til Flor de Pingus en enkelt gang. I 2018 trådte Peter en lille smule mere på fadbremsen. En del af vinen forblev således oppe i et af de store fade i alle 21 måneder frem mod det endelige sammenstik og aftapningen på flaske uden klaring eller filtrering. Robert Parker  I was really looking forward to the bottled version of the 2018 Pingus after a great showing of the cask sample last year. Part of the wine matured in 20,000-liter oak casks, so it's not all barrique. This is the first time they used the vats, and based on the results, Sisseck thinks in the future Pingus will be around 50% in oak vats. The Pingus vines were planted in 1929 in two different sectors of the village of La Horra, Barroso and San Cristobal and contain some 2% other varieties. The vineyards are certified organic and biodynamic and are manicured like few vineyards in Spain. The wine is subtle and harmonious, elegant and insinuating, with all the components in very good balance. This is precise and pure; Sisseck is thorough and meticulous, and the wine shows that precision. This follows the line of the 2016, showing very well even if it was bottled only one month before I tasted it. 9,300 bottles were filled in August 2020. Danske Peter Sisseck grundlagde Dominio de Pingus i 1995, og vinen herfra blev med ét legendarisk da Robert Parker udtalte, at vinen var en af de bedste og mest interessante unge vine han nogensinde havde smagt og samtidig tildelte den op til 100 point. Der fremstilles idag fire vine; Pingus, PSI, Flor de Pingus og Amelia. Peter Sisseck’s dogmeregler er baserede på de klassiske kvalitetsbegreber om terroir, hvilket blandt andet dækker over det plantenære klima, jordbundens beskaffenhed og landskabets formationer, vinplanten og vinifikationen. Han formulerer sine dogmeregler således: • Vinstokkene skal være så gamle som muligt, og de skal gro på en sydvendt skråning. • Druesorten skal være den lokale Tempranillo. • Udbyttet skal være lavt.• Drueudvælgelsen skal være ekstremt selektiv. • Afstilkning skal foregå i hånden. • Gæringsbeholderne skal være små. • Gæringen skal være relativ kold. • Ingen klaring og filtrering af vinen. Dette er som bekendt det mest berømte danske fingeraftryk i vinens verden, og få andre spanske vine - om nogen - har opnået så stor international anerkendelse som Pingus.  Pingus er blevet kendt og agtet overalt, hvor stor vin er på dagsordenen, og ligesom de andre helt store navne rummer Pingus en kvalitet og ultimativ intensitet, der gør den til Peter Sissecks unikke signatur vin. Projektet fik navnet "Pingus" som var Peters kælenavn i barndommen, og da han dukkede op med et par prøveflasker af den førstefødte 1995'er hos Corney & Barrow i London i marts 1996 blev en legende født. Til stede kom også en hvis Robert Parker, som senere udtalte, at dette var den største unge rødvin fra Spanien han nogensinde havde smagt, hvorefter han kvitterede med de nu historiske 96-100 point i augustnummeret af Wine Advocate, et fuldt år inden vinen overhovedet kom i handelen. Forhåndsinteressen antog hysteriske dimensioner og da endeligt de blot 3.900 flasker kom i handelen 6 dobledes priserne inden 1996 årgangen så dagens lys. Dette gav Peter en uventet chance for at realisere drømmen om at få fod under eget bord, og kort efter gav han delvis slip på tøjlerne hos Hacienda Monasterio, for at forfølge drømmen om at presse Tempranillo til dens ypperste grænse i Ribera del Duero. Peters faste beslutning om at springe ud i vinens verden stammer fra hans barndoms besøg i Bordeaux hos onklen Peter Vinding-Diers. Her lod han sig fascinere af de elementer der indgår i jobbet på en vingård, og selvom Pingus i den grad besidder spansk temperament var og er inspirationen til vinen hentet i Bordeaux nærmere bestemt i det arbejde og de tanker som ligger bag vine som Le Pin og Valandraud.   Pingus, som får 200 pct. nye egetræsfade, hvilket betyd

Dominio De Pingus Flor De Pingus 2010

BESKRIVELSE Flor de Pingus 2010 kommer fra delvis lejede vinstokke alle plantet nær de to parceller, der føder selve Pingus. Vinstokkene er blot yngre, men med planter på mellem 35 og 45 år er der stadig tale om velvoksne vinstokke hvis rødder trænger dybt ned i undergrunder og fremadrettet bidrager med stor mineralitet til vinen. Som ved Pingus er der tale om 100% Tempranillo og høstudbyttet er stadig lavt, maksimum25 hl. /ha. Vinen gærer i store træfade, og det meste overlades til naturen. Derpå følger 14 måneder på en blanding af nye franske fade og fade der har været brugt til Pingus inden aftapningen på flaske, som sker uden klaring og filtrering. Vinen er på mange måder et spejl af Pingus, og kvalitets og stilforskellene er langt mindre end prisforskellen indikerer. Således har vinen langsom hentet ind på storebror hos den gode Robert Parker, og fra 2004 og frem ligger vurderingen på 95-98 point, mens Pingus i samme periode scorer 98-100 point. Dette fik i 2008 Parkers mand i Spanien Jay Miller til at konkludere at "In the price/quality sweepstakes, this might be Spain's finest wine." Biodynamisk siden årgang 2005. Rating: Robert Parker: 95-98 point

Dominio De Pingus Flor De Pingus 2020

BESKRIVELSE Detter er uden tvivl en kultvin, som mange gerne vil opleve fra Dominio De Pingus. Det er den danske vinmager Peter Sisseck, som står bag det berømte vinhus Dominio de Pingus i Ribera Del Duero, hvor han har skabt en enorm succes med sine fantastiske vine. Mange af vinene fra Dominio De Pingus er samlerobjekter, som stiger i værdi, i takt med vinens alder. Her er det den lækre Flor de Pingus i den flotte 2020 årgang. Flor de Pingus 2020 er lavet på et helt nøje udvalgt drueblend bestående af 97% Tempranillo, 2,5% Grenache og 0,5% Viura, som kommer fra vinstokke fra delvist lejede vinmarker nær de to parceller, der føder selve Pingus vinen, som er den berømte store kultvin. Vinstokkene er blot yngre, men med planter på 40-60 år er der stadig tale om velvoksne ældre vinstokke, hvis rødder trænger dybt ned i undergrunden og bidrager med stor mineralitet til vinen. Flor de Pingus vinen modner på en blanding af omkring 25% nye franske fade og ligeledes franske fade, der har været brugt til den store Pingus rødvin. Du får masser af lækker power og smag i denne helt fantastiske Flor de Pingus. "SAFTIG & SEXET": Flor de Pingus giver på mange måder en oplevelse tæt på den store (og 10 gange dyrere rødvin) Pingus. Flor de Pingus rødvinen er på mange måder et spejl af Pingus, og kvalitets- og stil forskellene er mindre, end prisskiltet indikerer. Vinen er ikke så koncentreret som tidligere, men der er stadig pænt med smæk på. Spanien fornægter sig ikke, og her er masser af blommer, violer og vilde krydrede urter, som igen danser legesygt med de generøse krydderier fra fadene. Kraftfuld og fyldig, men samtidig båret frem af en underliggende frisk, salt mineralitet, som får tanninerne til at glide lidt i baggrunden, således at vinen med Peters egne ord bliver ”saftig og sexet” på en måde ”som jeg virkelig elsker”. Robert Parker95-96 POINT Guía Peñin96 POINT James Suckling94 POINT Tim Atkin95 POINT Tilmeld dig vores nyhedsbrev her: